Így előzd meg a gyermekkori gerincbántalmakat

Társadalmunk nyolcvan százaléka szenved valamilyen gerincproblémától. Egy felmérés kimutatta, már nem csak a serdülőket, hanem az ovisokat is fenyegeti a hanyag testtartás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. április 20. Csontos Dóra

Társadalmunk nyolcvan százaléka szenved valamilyen gerincproblémától. Egy felmérés kimutatta, már nem csak a serdülőket, hanem az ovisokat is fenyegeti a hanyag testtartás.


Nem kell sokáig a kiváltó okokat keresni, elég ha szétnézünk a környezetünkben. Mindenhol telefont nyomkodó kisgyereket, laptop előtt görnyedő tiniket látunk. Ennek köszönhetően minden ötödik fiatalnak rossz a tartása, pedig a hanyag testtartás a legtöbb esetben egy rossz beidegződés. Az ovisok mintegy hatvanöt százaléka, míg a kamaszoknak közel 75%-a szenved hanyagtartástól. Egyszerűen nem figyelünk oda magunkra, leejtjük a vállainkat és görbén tartjuk a hátunkat. A felnőttek kétharmada szenved különféle gerincproblémáktól így érdemes odafigyelnünk arra, hogy a gyermekünket megtanítsuk, hogy kell helyesen tartani magát.

Hogyan tartsuk magunkat helyesen?

Az iskolások több órát görnyednek az iskolapadban, ami egyáltalán nem tesz jót. Figyeljünk arra, hogy ne görnyedt háttal és behúzott medencével üljünk mert akkor a farokcsontot terheljük, ami negyvenöt perc után már elkezd a szeméremcsont felé tolódni és ezáltal a medencefenék izomzata rövidül. Kérd meg a gyermekedet, hogy a kezét tegye be a feneke alá és érezze, hogy az ülőgumójain ül lehetőség szerint minél nagyobb felülettel. Ha ez megvan, akkor érezhető, hogy a tartásunk megváltozik, a derék finoman homorú lesz valamint a medencénk is a helyes pozíciójába kerül. 

Ha időben észrevesszük, hogy a gyermekünk háta elkezd púposodni vagy éppen laposodni, még nincs veszve minden mert „csak” enyhe változás vette kezdetét. Ebben az esetben gyógytornával, gerincjógával orvosolhatjuk a problémákat. A komolyabb elváltozások sajnos már nem gyógyíthatók. Ilyenkor már csak annyit tehetünk, hogy megerősítjük a testünket és a már meglévő fájdalmainkon megpróbálunk enyhíteni.   

A helyes tartást úgy érhetjük el, ha a gerinc és a fej függőlegesen áll és az állunk párhuzamos a padlóval. Ügyeljünk arra, hogy a vállaink vízszintesen helyezkedjenek el és a térdeink előre nézzenek. Ha ez sikerül akkor a gerinc természetes S görbülete a helyes testtartásban segít, hogy ne keletkezzen sehol felesleges nyomás a súlyunk miatt.

Mit tehetünk a gyermekünkért?

Mindig figyelmeztesd ha rosszul tartja magát. Próbáld meg mindezt úgy tenni, hogy ne leszúrásnak hanem követendő példának vegye. Gondolj csak bele, ő miért húzná ki magát ha te görbe vagy?! Légy türelmes, mert ha már kialakult egy rossz szokás azon nehéz változtatni. Ha pedig már elváltozás is történt még fájdalmasabb a helyes tartást választani a helytelen helyett hiszen a testünk azzal védekezik, hogy felvesz egy kényelmes pózt ezzel “kímélve” a gerincet. Vessétek bele magatokat a mozgásba ugyanis a túlsúly sem segít a gerincbántalmakon. Javítsatok együtt a gerincetek állapotán.

Fontos a megelőzés!

Tudnunk kell, ha már kialakult a baj, arra nincs ellenszer ezért nagyon fontos a megelőzés. Annak mindenképpen örülhetünk, hogy az iskolákban bevezették a napi mozgást, így nagyobb eséllyel lesz a gyermek edzett ahhoz, hogy elkerülje a gerincbántalmakat. Érdemes a mozgást kiegészíteni gerinc- és tartásjavító gyakorlatokkal, például olyanokkal, amik a gerinctartó izmokat erősítik. Fejlesztenünk kell a has-hát- és combizmainkat is. Vigyázzunk gyermekünk helyes tartására, mert a későbbiekben komolyan problémákhoz vezethet ha fiatalkorban nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Rossz tartásunknak köszönhetően kialakulhat porckopás, derékfájdalom, ülési nehézségek a farokcsont fájdalma miatt.

Gyermekkorban ajánlott olyan sportot választani, melyben ügyelnek a helyes testtartásra. Ez lehet küzdősport, lovaglás de heti két úszás is, ami segít a gerinc körüli izmok megerősítésében. Továbbá ügyeljünk az iskolatáskára! Ne a divatot tartsuk elsődleges szempontnak. Tudjuk, hogy nehezet kérünk, de próbáljatok meg kompromisszumot kötni. Ma már vannak olyan táskák melyek szépek de emellett széles, párnázott vállúak, ergonómiailag tervezettek és hátfaluk igazodik a gyerek gerincoszlopához. Ideális esetben a táska alja a csípőcsontig ér és a szélessége nem hosszabb a gyermek vállszélességénél.

Az éves szűrővizsgálatokon az iskolaorvos segít kiszűrni a hanyagtartást és a komolyabb gerincproblémákat, de ha szeretnénk, mi magunk is megnézhetjük egy egyszerű trükkel, hogy van-e gond a gyermekünk gerincével.

Így végezzük el a Matthias-tesztet, ami megmutatja az izmok állapotát

Kérjük meg a gyerkőcöt, hogy egyenesen álló helyzetben szorítsa össze farizmait, húzza be a hasát, zárja a lapockáit, és ezt a helyzetet megtartva egyszerre nyújtsa mindkét karját előre vállmagasságban. Ezt a helyzetet kell megtartania harminc másodpercig. Ha a gyermek kezdetben helyesen áll (lapockái nem emelkednek előre, medencéje nem billen előre), és ezt a testhelyzetet képes megtartani, akkor nincs baj a gerincével. Ha azonban kezdetben helyesen áll de harminc másodpercen belül megszűnik a helyes tartása (lapockái előemelkednek, medencéje előrebillen) akkor feltételezhetjük az izomgyengeséget és a tartáshibát. Ha már kezdetben sem tudja ezt a pozíciót megtartani akkor egyértelműen orvoshoz kell fordulni, a mielőbbi kezelés megkezdéséhez.

Természetesen ez nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt! Ha komolyabb panasszal rendelkezünk mi magunk vagy a kicsik, akkor mindenképpen ortopédushoz kell fordulni.