Így előzhetjük meg a vitákat szenteste

Előfordult már, hogy a családban szenteste tört ki az év balhéja? Ráadásul minden évben ugyanazon veszekednek? Ne hagyja, hogy idén is így legyen! Összeszedtük a legjellemzőbb példákat, a leggyakoribb okokat, amelyek civakodást okozhatnak, és megpróbálunk tippeket adni, hogy elkerülhessék az újabb csetepatét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. december 21. Origo

Fafaragás

Kész rémálommá válhat a fenyőfa talpának kifaragása, ha a családfő nem éppen ezermester, pláne, ha nincs megfelelő szerszám sem otthon hozzá. Amellett, hogy a fafaragó esetleg elvágja az ujját vagy a kezét, és az orvosi ügyeleten végződik a szenteste, az is előfordulhat, hogy bár sikerül beszuszakolni a talpba, ferdén áll a karácsonyfa. Így mire éppen elkezdődne az ünneplés, már mindenki ideges, frusztrált lesz. Érdemes tehát szenteste előtt megnézni, vannak-e megfelelő szerszámok a művelethez. Talán még ennél is egyszerűbb, ha megkérjük némi pluszpénzért a faárust, faragja meg helyettünk a fát. Esetleg vehetünk olyan talpat is, amibe még a vastagabb törzsű fenyőfák is könnyen beleférnek. És ami a legfontosabb: a karácsony lényege az együttlét, ami egy kicsit ferde fa alatt is megvalósulhat!

Ki vegye? Ki faragja be? Ki díszítsen?

Ki vegye? Ki faragja be? Ki díszítsen?

A karácsonyfa díszítése

Ha már áll a fa, könnyen össze lehet veszni azon is, ki és hogyan díszítse fel. Nem szabad kötelességként tekinteni a feladatra, hiszen az ünnep egyik legfontosabb pillanata a fadíszítés. Ha úgy érezzük, hogy a másiknak határozottabb elképzelései vannak arról, melyik gömb hova kerüljön a fán, adogassuk a díszeket, segítsünk a másiknak. Ha mindkét fél pontosan tudja, milyen karácsonyfát szeretne, semmiképpen se szenteste vegyük elő a kérdést, beszéljük meg időben. Erre megfelelő alkalom, ha pár nappal korábban előkészítjük és átválogatjuk a díszeket.

christmas-685923_1280

Kivel és hol ünnepeljen a család?

Hol töltsük a szentestét?

Komoly családi konfliktusok forrása lehet önmagában az is, hol töltjük a szentestét.  Az anyósnál? Szülőknél? Otthon, szűk körben? Esetleg a tágabb családdal? Bárhogy is döntünk, könnyen előfordulhat, hogy a családtagok egy része megsértődik, vagy simán csak rosszul érezzük magunkat 24-én, mindenki az idegeinkre megy, és már kora délutánra elegünk van az ünnepből. Ha minden rokon ragaszkodik ahhoz, hogy náluk töltsük a szentestét, akkor két dolgot tehetünk. Vagy állapodjunk meg abban, hogy minden évben máshová megyünk, vagy mindenkit hívjunk közös ünneplésre ugyanoda. Ha viszont otthon szeretnénk lenni, azt jó előre tisztázzuk az érintettekkel, nehogy félreértésre adjunk okot.

Még több példa ITT, amelyek civakodást okozhatnak.