Így gyógyíts mézzel!

A méz sokak fejében még mindig a mézeskalács kötelező kellékeként, vagy alternatív édesítőformaként él. Pedig a mézzel gyógyítani és betegséget megelőzni is lehet!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. február 02. Csontos Dóra

A méz sokak fejében még mindig a mézeskalács kötelező kellékeként, vagy alternatív édesítőformaként él. Pedig a mézzel gyógyítani és betegséget megelőzni is lehet!


Kevesen tudják, de az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ennek egyik bizonyítéka egy több mint tizenhatezer éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. De említést tesznek róla az Ószövetségben is, részletesen írnak a méhek tartásáról, és a méz begyűjtésének folyamatáról.

Ízesítéstől a gyógyításig

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. A mézből aztán készült mézeskalács, mézbor, mézsör, sőt az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. Ahogy egyre jobban megismerték a méz tulajdonságait, úgy tudták egyre több célra felhasználni. Az eleinte csupán csak csemegének tekintett mézből fontos táplálék, végül pedig gyógytermék vált. De mégis mi minden van a mézben és mire tudjuk használni a házi gyógyítás során?

Mi van benne?

A méz magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás, ami ráadásul rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, így kíméli a májat és a hasnyálmirigyet. A méz szénhidráttartalma körülbelül 80-85 százalék, amit a benne lévő gyümölcs- és szőlőcukor tesz ki. Ezenkívül tartalmaz még fehérjéket, különböző szerves anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes antibiotikumokat.

Jó tudni, hogy minél sötétebb a méz színe, annál több ásványi anyag található benne, ráadásul az emberi szervezet számára szükséges, 24 ásványi anyagból 22 jelen van a mézben. A mézben sokféle vitamin megtalálható (B1, B2, B5, B6, C, M, P), ám mennyiségük meg sem közelíti a friss gyümölcsök vitamintartalmát. Sajátossága ellenben, hogy vitamintartalmából a tárolás során sem veszít, akár hét éven át is megőrzi vitaminjait. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely ellenőrzött forrásból származik, természetes eredetű, nem melegített, és nem manipulált. Ezért Te is olyan helyről szerezz be mézet, amiben maximálisan megbízol!

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!