Így készülhetsz a szülésre kismama jógával

A kismama jóga egy olyan lehetőséget mutat, mely során sikerül lecsendesítenünk a bennünk dúló gondolathullámokat. Segít tudatosan megfigyelni a saját és a még méhen belüli gyermeked igényeit. Segít elfogadóvá válni a természet erőivel szemben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. január 28. bencze.aron

A kismama jóga egy olyan lehetőséget mutat, mely során sikerül lecsendesítenünk a bennünk dúló gondolathullámokat. Segít tudatosan megfigyelni a saját és a még méhen belüli gyermeked igényeit. Segít elfogadóvá válni a természet erőivel szemben.


Amikor kiderül, babát várunk, egy olyan mókuskerékbe kerülünk az egészségügyi intézményekben, ahol mindent mérnek, számolnak, latolgatnak. Az ismerőseink is az adatokat kérdezik a babánkról. Az izgalom, a szorongás a fehér ajtó előtt mindannyiunk számára ismert. A csodát, amit az élettől kapunk, beárnyékolja a sok vizsgálat, a megfelelési kényszer. A minket feszegető kérdéséket, a félelmeinket és az apró csodákat nem osztjuk meg rendszerint sem a nőgyógyásszal, sem a védőnővel, hisz mindenhol egy picit „beteganyag” a kismama. Az édesanyánkkal nem mindenkinek szerencsés a kapcsolata, a férjünknek más a szerepe az életünkben, a barátnők rendszerint nem akkor várandósok, amikor mi vagyunk.

Igény van manapság is a női körökre, ahol a hasonló élethelyzetben lévő asszonyok, meghitt, kellemes gyertyafényes „kuckóban”, meghallgatásra, megnyugvásra lelnek. A barátságos, melegséget és békét sugárzó jóga stúdiókban eltöltött idő csak a miénk és csak a testünkben fejlődő kisbabáé lehet.

Ez a másfél óra a napi rohanásban teret nem kapott testérzetek és lelki rezdülések ideje, nem ritka, hogy egy-egy órán a meghatottságtól elpityeredik valamelyik kismama. Találkozunk gyermekünk lelkével, felismerjük és megismerjük egymást.

Vannak, akik az első foglakozásokon még nem élik át a csodát, mert még nem elég nyitottak a testükben folyó változásokra. Még az óramenetre, a gyakorlatok kivitelezésére figyelnek, a gyakorlatok pontosságára koncentrálnak és nem a testük jelzéseire. A várandósság ideje alatt, azonban egyre inkább javasolt figyelmet fordítanunk azokra a jelzésekre, amit a kis pocaklakó oszt meg velünk. A szülés katartikus óráiban pedig elengedhetetlen a testünk szavára figyelni, a természet hangját meghallani.

A várandóság bölcsességet is hoz a nők számára, de ez nem megy máról holnapra. Időt kell hagyni magunknak. Aki mélyre rejtette nőiségét, annak néha lassabban kerülnek napvilágra ezek az érzetek. A kismama jóga képes finoman a felszínre csalogatni a bennünk nyugvó anyai érzéseket. Amikor a zajos, háborgós hétköznapokból belépünk egy – béke szigete- jellegű jóga terembe, becsukjuk magunk mögött az ajtót, onnantól kezdve együtt lebeghetünk a kisbabánkkal egy közös, biztonságos burokban. Ezt a különleges egységet nem tudjuk még otthon sem átélni. Mindig akad valami tennivaló, ami miatt későbbre halasztjuk a saját lelki békénket segítő csendes perceket.