Így kommunikálj a szíved alatt fejlődő kisbabával

A kommunikációt akkor jó tudatosan elkezdeni, ha erre megjelent az a bizonyos belső igényed. Lehet, hogy 2 hónapos terhesen, de az is megeshet, hogy csak a magzat megmozdulásakor ébred fel benned ennek a szükséglete.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. május 10. Paulik András

A kommunikációt akkor jó tudatosan elkezdeni, ha erre megjelent az a bizonyos belső igényed. Lehet, hogy 2 hónapos terhesen, de az is megeshet, hogy csak a magzat megmozdulásakor ébred fel benned ennek a szükséglete.


A kapcsolat kiépítése kezdetben igencsak nehéz lehet, bár a fejlődő magzat hozzád van a legközelebb, mégis úgy tűnik, hogy sok „fal” – hasfal, méhfal, magzatvíz választja el tőled. Találd meg a saját gyermekedhez vezető utat szavakkal, vagy anélkül – a szíveden vagy az édesapa szívén keresztül. Teremts időt erre mind saját magadnak, mind a párodnak.

Rajzolj és gondolkodj el

Készíts elő a rajzoláshoz szükséges papírt és ceruzát, sőt, valami kellemes zenét is betehetsz hozzá. Első lépésként rajzold le magad a jövendő kisbabáddal. A rajzolási idő ne legyen több 5 percnél – ha jobbkezes vagy, akkor bal kézzel rajzolj, ha balkezes, akkor pedig jobb kézzel. Rajzold le, milyen külső eszközökkel, lehetőségekkel rendelkezel, amivel segíteni tudsz, ha sír a kisbabád, ha nagyon sokat sír. Ha elkészültél a rajzzal, alaposan nézd meg – vajon mit üzensz rajta keresztül magadnak? Egyensúlyban vannak a külső és belső lehetőségek? Milyennek rajzoltad le saját magad? Van-e a rajzon megfelelő kezed, lábad, stabilan állsz a földön? A rajzolást minden hónapban igyekezz megismételni, egészen addig, amíg a baba meg nem születik. Az a legjobb, ha a rajzolásba az apukát is belevonod és ő is lerajzolja elképzeléseit egy másik lapra – így tudtok közösen felkészülni a pici eljövetelére.

Gyermekedhez fűződő kapcsolatod már jóval korábban, a méhen belüli élet előtt elkezdődik, formálódik a terhesség alatt és a megszületés után egy életen keresztül. Azonban a kapcsolat lényege a sok munka, a napi rutinfeladatok között könnyen homályba merülhet, és a születés pillanatától szoptatásból, pelenkázásból, mosásból, napirendből álló „szolgáltató szervizzé” alakulhat.

Készülj fel a kisbaba érkezésére belülről is

A kisbaba megszületése körüli közvetlen idő egyébként is különleges, hiszen mindenki arra törekszik, hogy az új családtagot szép, tiszta szobával, tiszta ruhácskákkal, új ágyacskával várja. Ám nemcsak külső magatartással fontos várni az újszülöttet, hanem belső útjainkat is végig kell járni. Éppen ezért alaposan gondold végig, hogy milyen jó tulajdonságaid vannak, és hogyan tudod ezekkel elősegíteni jövendő gyermeked fejlődését. Ugyanakkor vedd végig azt is, hogy milyen rossz tulajdonságokkal rendelkezel, és ezek hogyan működnek.