Így moss kezet helyesen!

A mindennapos kézhigiénia betartása kiemelkedő szerepet játszik a fertőzések megakadályozásában és továbbadásában. Ezért is fontos, hogy a helyes kézmosást már gyerekkorban megtanulja mindenki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvoda
2013. október 17. bencze.aron

A mindennapos kézhigiénia betartása kiemelkedő szerepet játszik a fertőzések megakadályozásában és továbbadásában. Ezért is fontos, hogy a helyes kézmosást már gyerekkorban megtanulja mindenki.


A kézmosás nemzetközi világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork higiéniai papírtermék márka. Ennek elősegítésére idén egy kézmosó falat adtak át a budapesti Mini City-ben, az interaktív gyerekvárosban, hogy a legkisebbek első kézből tanulhassák meg a helyes kézmosási technikát. A Mini City-ben 2012 óta működik a „Mindig tiszta kézzel” címet viselő program is, melyet azért indítottak el, hogy segítséget nyújtson pedagógusoknak és szülőknek abban, hogy a gyermekeket már a legfiatalabb kortól rászoktassák a kéz helyes tisztántartására.

A helyes kézmosás lépéseinek elsajátítása alapvető fontosságú a mindennapi higiénia megőrzésében. Az alábbi rövid útmutató segítségünkre lehet a megfelelő kézmosási folyamat betartásában.

1.        Az ujjakon és a tenyereken lévő mélyedések és párnák, mind olyan területek, ahol könnyen megtapadnak a mikrobák, eltávolítani sokkal nehezebb őket, mit a teljesen sima felületről.

2.        A helyes kézmosást megakadályozza az ékszerek viselése. Alatta sok mikroba élhet, de elzárt terület marad a kézfertőtlenítők számára.

3.       A kézmosószer kézre adagolása után egy úgy nevezett 6 lépcsős kézmosást kell végrehajtani, ami különös figyelmet fordít az ujjak közötti részre, a körömágyra a hüvelykujj “párnájára”, a tenyér árkaira.

4.        Egy alapos kézmosás minimum 30 másodpercig tart, és általában ennyi idő elegendő a mikrobák elpusztítására is.