Így tanítsd meg egyedül enni!

A nyak és a tarkó izmai öt hónapos kortól lehetnek elég fejlettek ahhoz, hogy a gyerek megüljön egyedül az etetőszékben, és meg is kezdődhet a kanállal etetés. Összegyűjtöttük, mire is kell figyelnünk ezzel kapcsolatban, illetve, hogyan tanítsuk meg a gyermeket önállóan enni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészég és lélek
2013. szeptember 11. szabo.daniel

A nyak és a tarkó izmai öt hónapos kortól lehetnek elég fejlettek ahhoz, hogy a gyerek megüljön egyedül az etetőszékben, és meg is kezdődhet a kanállal etetés. Összegyűjtöttük, mire is kell figyelnünk ezzel kapcsolatban, illetve, hogyan tanítsuk meg a gyermeket önállóan enni.


Baktériumok

Ne nyaljuk le a kanalat, amivel etetjük a babát, ezzel felesleges baktériumokkal terheljük a szervezetét.

Tabuk

Az allergizáló ételeket legalább egyéves korig kerüljük, ilyen a tehéntej, a tojás, a méz. Gombát, leveleszöldségeket, paradicsomot szintén ne adjunk ezelőtt. A gluténnal kapcsolatban pár évente változik a hozzáállás, mindenesetre tájékozódjunk a védőnőnél az aktuális hozzátáplálási irányelvekről.

Egy kanál nem kanál

A baba már tud fogni, de még nehezen koordinál. Enni sajnos csak gyakorolva lehet megtanulni, lehetetlen megúszni a helyzetet röpködő falatkák, lecsöpögések nélkül. Mindenesetre amellett, hoyg mi etetjük a babát, adjunk bátran az ő kezébe is kanalat, hogy próbálkozhasson, ám amint játszani kezd az étellel, vegyük el tőle. Nagyjából tíz hónapos korára lesz olyan fejlett a finommotoros mozgása, hogy önállóan is enni tudjon (persze ha előtte több hónapig gyakoroltuk az evést is).

Itt az idő?

Könnyen lemérhető, mikortól hajlandó a gyermek a hozzátáplálásra: ha evésünkkor köztünk ül és elmélyülve nézi az ételt („kinézi a szájból a falatot”), és/vagy a kanál után nyúl, akkor készen áll.

Bébijoghurt, bébiételek

Ha tehetjük, kerüljük. A joghurtok és egyéb desszertek indokolatlanul sok cukrot tartalmaznak, s ennek alapján a kész bébiételekből is jó néhány mellőzendő.

„Előjáték”

Nem infantilis szülői hozzáállás tátogni, amikor a gyereknek adjuk a falatot: ösztönösen arra buzdítjuk, hogy utánozzon minket, így ő is kitátja a száját, és sikeres lesz az etetési akciónk. Ebben a korban a legfőbb tanulási mechanizmus az utánzás, ezt tartsuk szem előtt.

Adagok

Ne halmozzuk el, ne tömjük a gyereket. Egyszerre csak egy kis adagot vegyünk ki neki, ezzel egyrész megtanulja, hogy amit kiszed, azt meg kell enni (nagyobbaknál), másrészt nagyobb a sikerélmény, hogy el tudta fogyasztani az ételt (kisebbeknél). Inkább legyen többször repeta.

Perem-pem-perem…

Ne próbálkozzunk perem nélküli tányérral.

Cumi, itatópohár

Eleinte praktikus a cumi, de ezt próbáljuk minél korábban letenni, és a babát a pohárra átszoktatni. A mai itatópoharak többsége már jó tanulópohár, segítségével a gyerek átszokik a cumizó nyelvmozgásról a hasonló, mégis más ivó nyelvmozgásra.

Kézzel fogható…

A gyerekeknél az étel is egy tanulmány, szükséges a kézbe venni. Ne legyünk idegesek, ha belemarkol a főzelékbe, ő éppen tanulja az állagokat. Fontos még szem előtt tartani, hogy a gyerekeknél nemcsak az íz számít, hanem fontos a hő is, gondoljunk csak bele, eddig testmeleg anyatejet evett, ne várjuk el tőle, hogy finomnak tartson egy szobahőmérsékletű gyümölcspürét. Ha a gyerek kezdetben elutasítja a felkínált táplálékot, annak oka lehet a nem megfelelő hőmérséklet is.