Így válassz altatózenét a gyereknek

Egy jól megválasztott zene segít a babának ellazulni, és hasznos eleme lehet az esti rituálénak. Ellenkező esetben azonban több problémát okoz, mint amennyit segít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2018. szeptember 21. Dívány

Vannak babák, akik könnyedén elalszanak, míg másoknál ez nehézkesebb, és a szülő sétálgatva, altató zene mellett próbálja álomba ringatni a kisbabáját. A zene fontos eleme lehet az altatásnak, mert ha mindig ugyanazt hallgatjuk esténként, akkor a baba egy idő után összekapcsolja a dallamot az alvással. A nem megfelelő zene viszont alvásproblémákat okozhat.

Dr. Lynelle Schneeberg alváskutató, a Yale Egyetem orvosi karának professzora szerint már eleve a zenéhez történő hozzászoktatás sem szerencsés – írja a Fatherly. Ha ugyanis a baba hozzászokik, hogy minden este ugyanarra a zenére alszik el, akkor az egész altatás függővé válik ettől a zenétől. Akkor is, ha épp nyaral a család, vagy ha a nagymamánál van az unoka. Tehát az altatónak minden helyzetben kéznél kell lennie.

Az alvásnál fontosak azok a körülmények vagy stimulusok, amiket a baba is elő tud idézni, így ha éjszaka felébred, akkor egyedül is el tud lazulni, és képes visszaaludni. Mert ha a baba például szoptatás közben vagy az anyja ölében aludt el, és utána kerül be a kiságyba, akkor ha kicsit megébred, ugyanezeket fogja keresni. De mivel nem találja, sírni kezd. Schneeberg szerint ezért az a legjobb, ha a baba úgy tanul meg elaludni, hogy minél kevesebb ilyen mankóra legyen szüksége.

A cikk itt folytatódik.