Így válassz altatózenét a gyereknek

Egy jól megválasztott zene segít a babának ellazulni, és hasznos eleme lehet az esti rituálénak. Ellenkező esetben azonban több problémát okoz, mint amennyit segít.

baba
2018. szeptember 21. Dívány

Vannak babák, akik könnyedén elalszanak, míg másoknál ez nehézkesebb, és a szülő sétálgatva, altató zene mellett próbálja álomba ringatni a kisbabáját. A zene fontos eleme lehet az altatásnak, mert ha mindig ugyanazt hallgatjuk esténként, akkor a baba egy idő után összekapcsolja a dallamot az alvással. A nem megfelelő zene viszont alvásproblémákat okozhat.

Dr. Lynelle Schneeberg alváskutató, a Yale Egyetem orvosi karának professzora szerint már eleve a zenéhez történő hozzászoktatás sem szerencsés – írja a Fatherly. Ha ugyanis a baba hozzászokik, hogy minden este ugyanarra a zenére alszik el, akkor az egész altatás függővé válik ettől a zenétől. Akkor is, ha épp nyaral a család, vagy ha a nagymamánál van az unoka. Tehát az altatónak minden helyzetben kéznél kell lennie.

Az alvásnál fontosak azok a körülmények vagy stimulusok, amiket a baba is elő tud idézni, így ha éjszaka felébred, akkor egyedül is el tud lazulni, és képes visszaaludni. Mert ha a baba például szoptatás közben vagy az anyja ölében aludt el, és utána kerül be a kiságyba, akkor ha kicsit megébred, ugyanezeket fogja keresni. De mivel nem találja, sírni kezd. Schneeberg szerint ezért az a legjobb, ha a baba úgy tanul meg elaludni, hogy minél kevesebb ilyen mankóra legyen szüksége.

A cikk itt folytatódik.