Így vannak hatással a testvérek egymás egészségére

Akár a legjobb barátok, akár nem képesek veszekedés nélkül megmaradni egy szobában, nem kérdés, hogy a testvéreket életre szóló kapcsolat köti össze. A barátok jönnek és mennek, de a testvérünk megmarad. Ráadásul sokat vagyunk a közelében. A gyerekek 11 éves korukig az idejük egyharmadát a testvérükkel töltik - állapították meg egy tanulmányban. Tehát igaz az, hogy a testvérünk formálja a személyiségünket és alakítja egészségünket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2016. április 17. Csontos Dóra

Akár a legjobb barátok, akár nem képesek veszekedés nélkül megmaradni egy szobában, nem kérdés, hogy a testvéreket életre szóló kapcsolat köti össze. A barátok jönnek és mennek, de a testvérünk megmarad. Ráadásul sokat vagyunk a közelében. A gyerekek 11 éves korukig az idejük egyharmadát a testvérükkel töltik – állapították meg egy tanulmányban. Tehát igaz az, hogy a testvérünk formálja a személyiségünket és alakítja egészségünket.


Befolyásolhatják a testsúlyt

Bár közismert, hogy az elhízásnak családi okai lehetnek, a kutatók azt találták, hogy a testvérek rendkívül fontos szerepet játszanak derékbőség alakulásában. A Duke Egyetem Sanford Iskolájában 2014-ben végrehajtott kutatásból kiderült, hogy azokban a családokban, amelyekben az idősebb gyermek el van hízva, a fiatalabbiknak ötszörös esélye van arra, hogy szintén el fog hízni (függetlenül attól, hogy a szülők el vannak-e hízva). A kutatók szerint mindez azzal magyarázható, hogy a fiatalabb testvér mintaként tekint az idősebb testvér étrendjére és életmódjára.

A korkülönbség szintén fontos. A Pediatrics című folyóiratban publikált friss tanulmányból kiderül, hogy azok a gyerekek, akiknek testvérük születik, mielőtt első osztályosok lesznek, kevésbé hajlamosak az elhízásra a későbbi életük során. A tanulmány szerzője Dr. Julie Lumeng, a Michigan Egyetem docense szerint ez azzal magyarázható, hogy a kistestvérrel rendelkező gyerekek fizikailag aktívabbak.

Formálják a személyiséget

Köztudott, hogy a születési sorrend hatással van a személyiségre. Mindenki hallott már a „középső gyerek szindrómáról”, vagy például arról, hogy az elsőszülöttek a vezető egyéniségek. Ám ezeket az elméleteket mindezidáig tudományosan nem támasztották alá. A Proceedings of the National Academy of Sciences közölt egy tanulmányt, amelyben nem tudtak egyenes összefüggést találni a születési sorrend és a személyiségjegyek között. Az viszont nyilvánvaló, hogy a testvérek alakítják egymást.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!