Íme, a férfimeddőség okai

A meddő párok közel felénél a férfi (is) a gyermektelenség oka. Az egyre romló statisztikai adatokért többek között az életmód is felelőssé tehető.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 10. bencze.aron

A meddő párok közel felénél a férfi (is) a gyermektelenség oka. Az egyre romló statisztikai adatokért többek között az életmód is felelőssé tehető.


A meddőség itthon minden ötödik párt érint, egyharmaduknál kizárólag a férfi, míg 20-25 százalékuknál mindkét fél érintett. A meddőség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken – hívja fel a figyelmet Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője.

A férfimeddőségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehető felelőssé, de a környezeti hatások is befolyásoló tényezők. Sokan nem tudják például, hogy számos tartósítószerben, csomagolóanyagban kimutatható az ösztrogén (női) hormon, illetve az ösztrogén hatású anyagok jelenléte: ez a bőrön keresztül, a levegővel vagy a táplálékkal jut a szervezetbe, ami szintén csökkentheti a nemzőképességet. Egyes élelmiszerek önmagukban is tartalmazhatnak ösztrogént.

A gyermekvállalás kitolódása is kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Akár férfiról, akár nőről van szó, ha reproduktív korának csúcsán fog a családalapításba, jóval nagyobb valószínűséggel lesz szülő, ráadásul a magzati fejlődési rendellenességekre is kisebb lesz az esély.