Influenza és megfázás: természetes gyógymódok

Számos olyan természetes megoldás létezik, amely hasznos segítség lehet a szervezet számára a betegség leküzdésében vagy a betegség megelőzésében. Összegyűjtöttünk jó párat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. február 19. Gyarmati Orsolya

Számos olyan természetes megoldás létezik, amely hasznos segítség lehet a szervezet számára a betegség leküzdésében vagy a betegség megelőzésében. Összegyűjtöttünk jó párat.


Az elmúlt évek legmakacsabb vírusa – sokat hallani ezt mostanában. A legtöbb családban van egy vagy több családtag, aki már átesett idén az influenzán. Vagy éppen vissza-visszaesik.

Miközben folyamatosan emelkedik az influenzások száma (az ÁNTSZ jelentése szerint a fővárosban és 15 megyében is), egyre több kórházban vezetnek be látogatási tilalmat és a betegek több mint 30 százaléka gyermek, célszerű megerősíteni az immunrendszerünket. Akár betegek vagyunk, akár el akarjuk kerülni a betegséget, akár a családunkat szeretnénk megóvni az influenzától.

Méz, fokhagyma

Méz a legtöbb háztartásban van (de fontos, hogy egy éves kor alatt nem adható a gyerekeknek). Ha megbolondítjuk egy kis fokhagymával (amelyet természetes antibiotikumnak is hívnak), máris olyan mixet kapunk, ami nagyon hasznos “gezemice” lesz. Persze gyerekeknél óvatosan bánjunk a fokhagymával, a csípős ízekkel elriaszthatjuk a kicsiket. 

Azt is megtehetjük, hogy megsütjük a fokhagymát és pirítósra kenjük, zöldséggel adjuk a kicsiknek, így szívesebben megeszik.

Gyömbér

A szintén csípős, de legalább ennyire hasznos – és a fokhagymánál kellemesebb ízű – gyömbér szintén fontos élelmiszer a szervezet természetes védekezőképességének növelésében. Készíthetünk belőle teát, mézbe reszelhetünk egy keveset vagy ételhez is adhatjuk. Segíthet abban is, hogy a csillapodjon a köhögés, torokfájás.

Cékla

Jótékony hatásairól már sok szó esett. A hirtelen lila zöldség nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaz és egy kis almával összesütve az édeskés íznek köszönhetően a gyerekek is szívesen megeszik. Nagyon gazdag B- és C-vitaminban, valamint folsavban. 

A legtöbb vitamint persze nyersen őrizhetjük meg belőle, így – ha van otthon zöldségprés – akkor levet készíthetünk belőle, összekeverhetjük sárgarépa vagy almalével is, hogy könnyebben meggyőzzük a családot arról – finom és egészséges dolgot kínálunk nekik.