Ingyen gyermekkerékpárral ösztönzik leszokásra a dohányos szülőket

Több ezer kerékpárt oszt ki a török Kilis város olyan gyermekeknek, akiknek egyik rokona leszokik a dohányzásról, vállalja, hogy kicsit jobban fog tanulni, és napi egy órát nyeregben tölt - a szíriai határ mentén lévő település így próbálja élhetőbbé tenni a várost és egészségesebbé lakóit - számol be róla a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dohányzás
2019. január 15. csalad.hu

Folyamatosan hatalmas a motor és robogó forgalom a törökországi Kilis városában. A brit Guardian helyszíni riportja szerint az utcák zajosak a kétkerekű, motor hajtású járművektől a patinás, XVI., XVII. századbeli házakkal, mecsetekkel teli belvárosban. Nem is lenne ez túlságosan különleges, azonban itt a nagyjából 90 ezer török lakó mellett legalább ennyi, ha nem több szíriai menekült él, akik a polgárháború kitörése után napok alatt lepték el Kilist és környékét.

Hatalmas tehát a zsúfoltság, amit a biztonsági helyzet csak tovább ront. Kilis az elmúlt években a menekültek nagy számán kívül azzal került a nemzetközi híradások közé, hogy többször is rakétatámadások érték Szíria területéről. Például 2016-ban az Iszlám Állam lőtt át a határon, s ölt meg 21 embert, és sebesített meg sokakat, majd pedig a közelmúltban a kurd erők (YPG) indított katonai akciót a város ellen. A polgármester, Hasan Kara azonban azt szeretné, ha a települést másról ismernék világszerte, méghozzá az élhető környezetről és az egészséges lakóiról.

Éppen ezért döntött úgy, hogy kerékpárosítási kampányt indít. Összesen 15 ezer kétkerekű járművet szeretne kiosztani a helyi fiatalságnak, hogy sportosabbak legyenek az ifjak, illetve könnyebben és csöndesebben lehessen közlekedni a patinás belvárosban. A feltételeknek eddig nagyjából négyezren feleltek meg, és kapták meg új közlekedési eszközüket. Az elvárások között szerepel, hogy az ifjonc egyik rokonának le kell szoknia a dohányzásról. Természetesen a biciklik újdonsült tulajdonosainak is vállalásokat kell tenniük az ajándékért cserébe. Az addigiaknál jobb tanulmányi eredményt kell elérniük, javítaniuk kell osztályzataikon, és naponta legkevesebb egy teljes órát nyeregben kell tölteniük.

A cikk itt folytatódik.