Innen ismerhető fel, ki a jó szülő: 9 dolog, amit csak ők csinálnak

Rossz szülőnek lenni könnyű, jónak viszont nehéz - ezért van utóbbiból sokkal, de sokkal kevesebb. Ha kíváncsi vagy, példaértékű édesanya vagy édesapa vagy-e, olvasd el, mit csinálnak a jó szülők. Mit csinálnak másképp, mint a többség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. július 23. Csontos Dóra

Rossz szülőnek lenni könnyű, jónak viszont nehéz – ezért van utóbbiból sokkal, de sokkal kevesebb. Ha kíváncsi vagy, példaértékű édesanya vagy édesapa vagy-e, olvasd el, mit csinálnak a jó szülők. Mit csinálnak másképp, mint a többség.


Úgy nevelik a gyereküket:

…hogy ne az anyagi javaik miatt tiszteljen másokat, hanem a lelki gazdagságuk miatt

Egy jó szülő megtanítja a gyerekének, milyen fontosak a belső értékek: attól még, hogy az embernek dagad a pénztárcája, érzelmileg lehet olyan szegény, mint a templom egere. A gyerek így rájöhet, hogyan vegye észre a felszín alatt rejtőző „drágaköveket”.

…hogy soha ne veszítse el a játékos énjét

Nem számít, milyen idős egy gyerek, egy jó szülő mindig arra tanítja, hogy ne adja fel a benne rejlő lurkót, ne veszítse el a játékos énjét. Ez a felszabadultság, féktelenség fogja őt ugyanis átsegíteni az élet nehézségein, és ez teszi boldoggá.

A játékosság vidámságot hoz

…hogy bátran vállalja az élet kihívásait

Egy jó szülő arra sarkallja a gyerekét, hogy minél izgalmasabb, érzelmekben, tapasztalatokban bővelkedő életet éljen. Megtanítja neki, hogy az élet egy kísérlet, aminek vannak ugyan határai, de arra való, hogy kihasználjuk a lehetőségeket, mert nem lesz még egy alkalom rá.

…hogy mindenki iránt szeretettel, megértéssel viseltessen

A jó szülők úgy viselkednek, úgy beszélnek, úgy cselekszenek, hogy a gyerek eltanulhassa tőlük, hogyan kell mindenkivel tisztelettudóan, megértően, szeretetteljesen bánni. Elmondják neki, hogy mindenki megérdemli az azonos bánásmódot, egészen addig persze, amíg rá nem szolgált az ellenkezőjére.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!