Irodai derékfájás gyötri? Ezt tegye!

A derékfájás tüneteivel ma már nemcsak az idősebb korosztály küzd, hanem a 45 évnél fiatalabbak is. Utóbbiak esetében ez a leggyakoribb oka a munkakiesésnek. A fejlett országokban a felnőtt lakosság majdnem 90 százaléka már megtapasztalta ezt a típusú fájdalmat - tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
derékfájás
2016. szeptember 13. Csontos Dóra

A derékfájás tüneteivel ma már nemcsak az idősebb korosztály küzd, hanem a 45 évnél fiatalabbak is. Utóbbiak esetében ez a leggyakoribb oka a munkakiesésnek. A fejlett országokban a felnőtt lakosság majdnem 90 százaléka már megtapasztalta ezt a típusú fájdalmat – tudta meg a csalad.hu.


Sokan úgy vélik, hogy a leginkább veszélyeztetettek azok, akiknek gerincsérvük van. Pedig ez nem igaz. Mint ahogy az sem, hogy gyógykenőccsel és masszírozással a krónikus derékfájás megszüntethető.

Fizikai és pszichés okok

Elég egy rossz mozdulat, vagy egy erős fizikai behatás, és máris hosszantartó derékfájás lehet a vége. Persze nemcsak a megerőltetés, egy hirtelen törzsfordítás, cipőfűzés, hajlongással járó kerti munka okozhat panaszokat, hanem az állandó ülőmunka, a monoton képernyőnézés, a mozgáshiány, és a stressz is.  A pszichés tényezők (alvászavar, kimerültség, depresszió, szorongás), vagy akár az időjárási frontok fokozhatják a tüneteket – véli Arnold Dénes sebész-szakorvos, aki közölte: a felmérések szerint a fejlett országokban a felnőtt lakosságnak csaknem 90 százaléka szenvedett már élete során krónikus derékfájástól a mozgásszegény életmód következtében.

A krónikus derékfájdalmat a gerinc valamely degeneratív betegségére, valamint a csigolyák, porckorongok statikai rendellenességeire lehet visszavezetni.  Panaszokat általában az izmok feszülése, a szalagok, kisízületek, csontok túlterheltsége, a csigolyák közötti porcok kopása, valamely sérülés, daganat vagy csontritkulás okozhatja. Egyes adatok szerint a gerincsérv az esetek 4 százalékában tehető felelőssé a fájdalom kialakulásáért. Arnold Dénes sebész-szakorvos szerint a fájdalom kórtanának a megismerése, az alapoknál való aktív gyógyítás elengedhetetlen fontosságú.

Már a fiataloknál is

Tévhit, hogy a derékfájás csak idős korban jelentkezhet. A szakemberek szerint már a 30 éven aluliak is jól ismerik a tüneteket. A fájdalom már serdülőkorban, fiatalkorban a gerincferdülést vagy a rossz tartást jelzi. Párosulhat mellé hőemelkedés, láz, alsóvégtagi fájdalom, végbél- és gáttájéki zsibbadás, vizelési zavar vagy felső légúti hurutos betegség. A Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája felhívta a figyelmet arra, hogy kezelés hiányában tartóssá és visszatérővé válnak a tünetek, így a megelőzésen nagy hangsúly van.

Szerinte az irodai derékfájdalom kialakulásának megakadályozására hatékony módszer az aktív megközelítés: a gerinc olyan, mint egy magas felhőkarcoló. Egyszerre szilárd és rugalmas, számos fő alkatrésszel, illesztő, stabilizáló és mozgó elemmel. Szilárdságot adnak a csigolyák, rugalmasságot adnak a szalagok és a porckorongok, mozgási lehetőséget és stabilizálást az ízületek és izmok. Az aktív megelőzés célja ezen egységek statikájának, dinamikájának megőrzése. Ennek kiemelt eszközei a megfelelő folyadékpótlás (a porcok rugalmassága érdekében), a rendszeres torna (az izmok tartásáért), és a túlterhelések elkerülése, a sérülések kivédése.

Aktív fájdalomcsillapítás

Arnold Dénes úgy látja: ha már kialakult a probléma, a megoldást ugyanúgy az aktív fájdalomcsillapítás, a statikai és dinamikai állapotok helyreállítása jelentheti. Akut fájdalomnál a cél a fájdalom gyors csökkentése azért, hogy elérjék a helyreállító funkciók bekapcsolási lehetőségét. Ilyenkor olyan kezelést kell alkalmazni, amely csillapítja a fájdalommal mindig együtt járó gyulladást, csökkenti az ödémát, az izomfeszülést, így megszüntethető a hajolási nehézség, a mozgásbeszűkülés. Fontos, hogy  a gyógyítás ezen szakasza rövid idejű legyen és hatékonyan  segítse a gerinc statikai és dinamikai állapotának helyreállítását.

Az aktív fájdalomcsillapítás akut szakaszában leggyakrabban a célzott injekciós kezelés lehet a jó megoldás, amelynek lényege, hogy az injekcióval a hatóanyag közvetlenül a fájdalom forrását jelentő szöveti gyulladáshoz jut el. A leghatékonyabb injekciót, annak hatóanyagát, mennyiségét már a fájdalom hátterétől, mértékétől, kórelőzménytől, a páciens fizikai állapotától függően választjuk meg – emelte ki a specialista, hozzátéve, hogy szerencsére ma már a szteroidokon túl más igen korszerű és kíméletes – pl. kollagén tartalmú, hialuronsav tartalmú, aktív gyulladáscsökkentő hatású – injekciók is rendelkezésre állnak. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-8 alkalmas, és hatása évekig érződik a megfelelő életmódváltással és mozgással kiegészítve.

Hosszú távú eredmény

Derékfájásnál a fájdalomcsillapítás tartósságát jelentősen lehet növelni a gerinc statikai és dinamikai egészségének aktív karbantartásával. Ezért az orvosok javasolják: a gyors fájdalomcsillapító kúra után kezdődjön meg a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét karbantartó életmódváltás. Ennek célja, hogy nagyobb figyelem övezze a rendszeres testmozgást, a funkcionális gyógytornát, az ülő munkából való rendszeres felállást, a helyes ülési pozíció elsajátítását, a megfelelő táplálkozást és folyadékfogyasztást, valamint lehetőség szerint az izomfeszüléseket oldó masszírozást, stresszoldást.