Jelentkezzetek hajdonornak!

Elsősorban gyermekeket várnak abba a budapesti hajszalonba, ahonnan a megfelelően megnövesztett és levágott hajakat rákos gyerekek parókáihoz szállítják. Bárkiből lehet hajdonor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészég és lélek
2013. október 07. szabo.daniel

Elsősorban gyermekeket várnak abba a budapesti hajszalonba, ahonnan a megfelelően megnövesztett és levágott hajakat rákos gyerekek parókáihoz szállítják. Bárkiből lehet hajdonor.


Hazánkban évente háromszáznál is több gyermeket diagnosztizálnak rákkal. Sokuknak a kemoterápiás- és sugárkezelések mellékhatásaként kihullik a haja. A Gyermekrák Alapítvány és a Tincses Sziget Gyermekfodrászat közös programja abban segít, hogy minél több beteg gyermek juthasson élő hajból készült parókához.

Kik adhatnak hajat, milyen feltételeknek kell megfelelni?

A „Neked egy tincs, neki nagy kincs!” névre keresztelt programra bárki jelentkezhet, akinek nem ősz vagy nagyon sérült a haja. Az egyetlen kívánalom, hogy minimum 25 centiméter levágható tincs díszítse az eredeti tulajdonost.

Hogyan jelentkezhetek?

A gyerekeknek a Tincses Szigetben vágják le a hajukat (bejelentkezéshez hívja a (06-20) 332-2333-mas telefonszámot!), itt felnőtteket nem fogadnak. Nekik azt javasolják, forduljanak bármely felnőtt fodrászathoz, ahol szakszerűen levágják a hajat ahhoz, hogy biztosan fel tudják majd használni a parókakészítéshez. Az így levágott tincseket bátran juttassák el a Gyermekrák Alapítványhoz.

Hogy jut el a haj az alapítványhoz, lehet-e tudni ki kapja?

A hajakat rendszeres időközönként juttatják el a Gyermekrák Alapítványnak. Az, hogy kinek kihez kerül a haja, sajnos nem derülhet ki, hiszen a haj feldolgozásának körülményei nem teszik lehetővé, hogy követni lehessen az egyes tincsek útját.

Egy paróka elkészítéséhez egyébként 250-300 gramm hajra van szükség, amelynek elkészítéséhez általában  4-5 adományozó haját használják fel.

A rákbetegségben szenvedő, hajukat elveszített gyerekek többsége azt szeretné, ha olyan parókát kaphatna, amely a lehető leginkább hasonlít egykori saját hajkoronájára. Ehhez természetesen nagy segítség, ha minél többen ajánlják fel sajátjukat.

Az adományozókról egyébként kis dicsőségfalat is működtet honlapján a Tincses Sziget, illetve azt is megnézhetjük, mi a hajadományozás folyamata: