Jelöld ismerősnek a gyereked!

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik a neten? Nem tudja mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 28. szabo.daniel

Tétovázik, ha durva, esetleg fenyegető tartalommal találkozik a neten? Nem tudja mit kellene lépnie, ha felkavaró posztokat közöl ismerőse vagy gyermekének barátja a Facebookon? Megmondjuk, mit tegyen!


Közhely, hogy az élet lassan kizárólag a közösségi oldalakon zajlik, figyelemre méltóak – különösen a fiatal generáció – internetezési szokásait vizsgáló tanulmányok.

Gyermekeink valóban a neten „élnek”, nem ritka, hogy a saját életüket komolyan meghatározó történéseket inkább az éterben osztják meg egymással, mintsem velünk beszélnék meg. Leveles ládájukban mégsem turkálhatunk, üzeneteiket nem olvasgathatjuk, a legtöbb amit tehetünk, ha legalább magunk is ismerősnek jelöljük őket, így némi betekintést nyerhetünk mindennapjaikba.

Nem pusztán azért fontos ez, mert valamelyest követhetjük gondolataikat, véleményüket, jó esetben láthatjuk kik a barátaik, ismerőseik, mi iránt érdeklődnek igazán. Fontos, hogy megtanítsuk nekik az online etikett szabályait.

Az utóbbi időben több olyan weblap is útjára indult, amelynek célja a gyermekek biztonságának megőrzése ebben a látszólag steril, ám annál változékonyabb, követhetetlenebb világban.

A szabály hasonló a TV-műsorok nézéséhez: próbáljunk minél több információhoz jutni a netről, az első időkben ne sajnáljuk az időt, üljünk oda a gyerek mellé, tanítsuk!

A böngészőkben, illetve számítógépeken, tableteken, okostelefonokon minden esetben van lehetőség tartalomszűrésre, vagyis eleve megóvhatjuk a kicsiket egy sor káros laptól.

Természetesen lehetőségünk van egyes oldalakat „feljelenteni”: ha pedofil tartalommal, zaklatással, rasszista, idegengyűlöletre uszító oldallal, erőszakos tartalmat megjelenítő oldallal, hozzájárulása nélkül, sértő módon hozzáférhetővé tett tartalommal, drogfogyasztást kínáló, fogyasztásra csábító oldallal találkoznuk, pillanatig se habozzunk, azonnal jelentsük be!

Lehetőségünk van erre itt vagy itt.

Amennyiben egy tartalom bűncselekményt valósít meg (pl. zaklatás), közvetlenül a rendőrséghez is fordulhatunk. Fontos, hogy ne pusztán szörnyülködjünk azon, mi mindent találunk: ha szükséges, jelentsük be mihamarabb!

 

A http://saferinternet.hu/korosztaly/szulok/ oldalon szülők, gyerekek, tanárok külön-külön is találnak számukra nélkülözhetetlen, illetve friss információkat, tippeket.