Jól lát a gyermeked? – Ismerd fel minél előbb a szembetegségeket!

A szem fejlődési rendellenességeit, a veleszületett, illetve a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat kizárólag rendszeres orvosi vizsgálat segítségével lehet kiszűrni. Szükség van a kontrollra, ugyanis újszülött kortól 6 éves korig a gyermekek mintegy 25 százaléka szorul szemészeti kezelésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2011. november 12. bencze.aron

A szem fejlődési rendellenességeit, a veleszületett, illetve a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat kizárólag rendszeres orvosi vizsgálat segítségével lehet kiszűrni. Szükség van a kontrollra, ugyanis újszülött kortól 6 éves korig a gyermekek mintegy 25 százaléka szorul szemészeti kezelésre.


Nem kérdés, szemünk a legfontosabb érzékszervünk, csökkent működése nemcsak tanulási, de elhelyezkedési problémákat is okozhat idővel a gyermek életében. Különösen az első években a gyermekek szeme fokozottan van kitéve a betegségeknek. A magyarázat egyszerű: ebben az időszakban az immunrendszer még fejletlen, ezért a gyulladások és a sebgyógyulás is másként zajlik.

Néhány tanács:

  1. Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.
  2. Takarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt nyűgösen fogadja, abban az esetben esélyes, hogy a másik szemével rosszul lát.
  3. A gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,
  4. Ne nézzék túl közelről a TV-t, legalább 3-4 méterre helyezzük el a kanapét,
  5. A számítógép-monitortól 40-60 cm-re üljenek.

A magzati kor sem veszélytelen

Sajnos a röntgensugárzás mellett, a különböző sejtmérgek és egyes vírusok a terhesség első trimeszterében (ekkor fejlődik ki érzékszervünk) szemkárosodást okozhatnak. A Rubeola vírus például szürkehályogot, veleszületett zöldhályogot, ideghártyaleválást eredményezhet. A macskák ürülékével terjedő Toxoplasma fertőzés pedig súlyosan károsíthatja a szemet, főként a szemfenéken okozott hegesedéssel és az ezzel együtt járó gyulladással. Világrajövetelkor észlelhető az úgynevezett veleszületett szemtekerezgés (nystagmus), amelynek hátterében akár komolyabb idegrendszeri probléma is állhat. A szem akarattól független rezgésének hátterében sok esetben csökkent látásélesség vagy erősebb fénytörési hiba állhat. Amennyiben a családban korábban előfordult szembetegség, a baba koraszülött volt, vagy nehezebben született, akkor fokozottabban kell a kisgyermek látását, szemmozgásait figyelni, mert így időben elkezdhető a megfelelő kezelés.

Kancsalság

Kisgyermekkorban a leggyakoribb problémát a fénytörési hibák okozzák. Felismerése rendkívül nehéz, kizárólag abban az esetben észlelhető, ha hatására változás áll be a szem nézővonalában, azaz kancsalság keletkezik. A kancsalság az esetek 95 százalékában összetérő (strabismus convergens). Kialakulásának alapját a szemek túllátósága, a hypermetropia okozza: a szemgolyó tengelyhossza kisebb a normálisnál a szem törőerejéhez képest, tehát a szembe érkező, párhuzamos sugárnyalábok a retina mögött találkoznának. Convex szemüveg segítségével a párhuzamos sugarak fókuszpontját képesek lehetünk “visszahozni” a retinára.

Veszélyes daganatok

A leggyakoribb gyermekkori daganata retinoblastoma, minden 20.000 élveszületésre esik egy. A retinoblastoma gén ugyan jól ismert, a daganat kórismézése általában mégis olyan későn történik, amikor már csak a szemgolyó eltávolítása jöhet szóba. A szemhéjon elhelyezkedő, olykor ijesztő külsejű haemangiomák kezelése nem szükséges. Az első életévekben visszafejlődnek, nyom nélkül gyógyulnak. A szemgödör rosszindulatú daganatai között leggyakoribb a rhabdomyosarcoma. A daganat cytostatikumokkal jól kezelhető. A tumor nagy részének eltávolítása után onkológus gyermekgyógyász indikálja a kezelést, követi a beteget.