Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Jön a dohányzás elleni védőoltás

Jön a dohányzás elleni védőoltás

Sikerült egy újabb lépéssel közelebb kerülni a dohányzásról való leszokást segítő, hatékony védőoltás kifejlesztéséhez, állítják amerikai kutatók.

Írta: Csontos Dóra,

Sikerült egy újabb lépéssel közelebb kerülni a dohányzásról való leszokást segítő, hatékony védőoltás kifejlesztéséhez, állítják amerikai kutatók.


Sokan tudják, micsoda gyötrelem megszabadulni a dohányzástól, a démoni érzéstől, amely újra és újra azt sugallja: „csak még egyszer utoljára gyújts rá, mielőtt végleg eldobod a cigit!” A vágyat gyakran még a nikotintapasz és az érintetteknek gyártott rágógumi sem enyhíti.

Léteznek ugyan olyan gyógyszerek, amelyek azokat a receptorokat célozzák meg, amikre a nikotin hatással van (ezek a nikotinos acetilkolin receptorok), de e készítmények gyakran váltanak ki nem kívánt mellékhatásokat – depressziót, hallucinációt, szélsőséges hangulatingadozást.

A tudósok most rendhagyó megoldással rukkolnak elő: egy vakcinával, ami csökkenti a nikotin központi idegrendszerre gyakorolt hatását.

De hogyan is működne ez?

A védőoltással olyan antitesteket (fehérjéket) termeltetnek a szervezettel, amelyek hozzákötődnek a nikotinmolekulákhoz, és lebontják azokat. Mivel a nikotin így nem képes eljutni az agyig, a páciens egyre kisebb késztetést érez, hogy rágyújtson.

Korábbi próbálkozások

Nem ez az első próbálkozás, hogy dohányzás elleni vakcinát fejlesszenek, két évvel ezelőtt már zajlottak klinikai kísérletek. Akkor azonban a páciensek csupán 30 százalékánál fejtett ki hatást a kísérleti védőoltás, ami nem mondható fényes eredménynek.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Így fékezheted meg a verekedős, harapós kicsiket

Vajon a gyerekek esetében milyen minták, körülmények erősíthetik fel az életkorral járó, “természetesnek” mondható, általában átmenetinek bizonyuló durva viselkedést? Ugyanilyen...

Close