Jövőre jön a nemzeti fittségi teszt

Már javában zajlik a testnevelő tanárok továbbképzése a diákok fittségét felmérő, új tesztrendszerrel kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2014. április 01. bencze.aron

Már javában zajlik a testnevelő tanárok továbbképzése a diákok fittségét felmérő, új tesztrendszerrel kapcsolatban – olvasható a Metropolban.


A Netfit (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) elnevezésű programban különböző gyakorlatokkal mérik majd 5. osztálytól felfelé az általános és középiskolások fizikai állapotát.

Eszközcsomag és informatika

Az eredmények alapján minden tanuló személyre szabott értékelést kap a teljesítményéről, amelyhez a szülők is hozzáférhetnek, valamint online elérhető országos adatbázisban gyűjtik az eredményeket. A rendszer célja elsősorban az egészségtudatos hozzáállás kialakítása. Nem gyengének vagy kifogásolhatónak minősíti a diákokat, hanem pozitívan közelítenek a fejlesztésre szoruló tanulókhoz. A Magyar Diáksport Szövetség tájékoztatása szerint egyelőre még nem dőlt el, mikor kell elvégezni a méréseket az iskolákban, de az biztos, hogy a következő tanévben már a Netfit lesz a kötelezően alkalmazandó tesztrendszer.

Addig viszont nem vezetik be az új felmérést, amíg nem végeznek a pedagógusok továbbképzésével, illetve amíg nem kapja meg minden iskola a teszteléshez szükséges eszközcsomagot, valamint nem készül el az informatikai háttér.

Eddig is volt felmérés

Fittségi felméréseket azonban eddig is végeztek az iskolákban, csak országos összesítés nem készült az eredményekből. Mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága közölte: korábban az iskolák többsége a Hugarofit módszerrel mérte a tanulók fizikai állapotát, bár – jogszabály híján – ennek használata nem volt költelező, az intézmények más teszteket is alkalmazhattak. A Hungarofit egészségcentrikus fizikai fittséget mérő próbarendszer kidolgozója, Fehérné Mérey Ildikó nem érti, miért kellett új rendszert kitalálni, hiszen 1996-tól 2013 őszéig törvény írta elő, hogy évente kétszer kell mérni a diákok fittségét, ezért visszalépésnek tartja a Netfit évi egy mérését. Hozzátette, az iskolák 80 százaléka a Hungarofit tesztjeit használta.

– Egy országos szinten működő rendszert rombolnak le – mondta Fehérné Mérey Ildikó. – A Hungarofitre építve 2001 és 2004 között az oktatási tárca által rendelt próbamérések során, külön anyagi forrás nélkül elindítottuk a Nemzeti Cselekvési Mozgásprogramot, amelynek célja megegyezik a kormány mai célkitűzéseivel. Az Óbudai Egyetem docense hozzátette: szakmai szempontból a Netfit tesztjei nem alkalmasak az egészség-terhelhetőség vizsgálatához szükséges elsőrendű faktorok megbízható mérésére. Példaként az ingafutást említette, amely szerinte nem az aerob állóképességet méri. (Az aerob edzés során a szervezet oxigén segítségével fedezi energiaszükségletét. Intenzívebb mozgás során nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, így a testünk más módon termel energiát, amelyet anaerob folyamatnak neveznek.)