Képzelt barátok

Vajon a világ, amiben a mindennapjainkat éljük, tényleg olyan, mint amilyennek mi magunk látjuk, ismerjük? Csak az lehet normális és elfogadottan létező, amit valóságosnak tartunk? A kutatások szerint a hét év alatti gyermekek 65%-ának, az öt és tizenkét év közötti gyermekek 50%-ának előfordul fantázia által teremtett társ az életében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
barát
2014. február 10. Paulik András

A filmek, regények, mesék kitalált történetei magukon hordozzák a valóság lenyomatát, és számos kérdést indítanak el bennünk… Vajon a világ, amiben a mindennapjainkat éljük, tényleg olyan, mint amilyennek mi magunk látjuk, ismerjük? Csak az lehet normális és elfogadottan létező, amit valóságosnak tartunk? A kutatások szerint a hét év alatti gyermekek 65%-ának, az öt és tizenkét év közötti gyermekek 50%-ának előfordul fantázia által teremtett társ az életében.


A segítség jókor érkezik

Cecelia Ahern Bárcsak láthatnál című regénye a mondák, mesék, tündérek és manók nagy hazájában, Írországban játszódik, egy tüneményes, bár időnként álmos kisvárosban. Nevéhez méltóan (Baile na gCroíthe, azaz a szívek városa) számos összetört, szunnyadó szívnek ad otthont, akik arra várnak, hogy valaki meghallja a segélykiáltásukat. A segítség pedig az ír legendákhoz híven, különös forrásból érkezik…

(…)

Ahogy a regénybeli Ivan meghatározott céllal és küldetéssel bukkan fel a szereplők életében, a képzelt barátnak a való életben is fontos feladata van a lelki egészség szempontjából. Olykor, amikor a gyermek unatkozik, magányos, esetleg játszópajtásra vagy kistestvérre vágyik, a hiány, a fantázia ilyen láthatatlan szereplő bőrében ölt alakot. Máskor a veszteség hívja életre, például egy konfliktusokkal terhelt válás, egy súlyos betegség vagy a lelki illetve fizikai bántalmazás okozta feszültség. Néhány gyermeknek a fantáziabarátok az érzelmileg megterhelő helyzetekben nyújtanak segítséget, hiszen az ő támogatásukkal könnyebb a félelmetes, szomorú, fájdalmas eseményekkel szembenézni. Segítségükkel a gyermek többé nem érzi magát egyedül, mindig van mellette valaki, akiben megbízhat, akihez bátorításért, támogatásért, esetleg tanácsért folyamodhat.

Ivan nem csak a gyermek Luke-nak segít, hanem a felnőtt Elizabethet is támogatja önmagával, valamint a régmúlttal való szembenézésben, a traumák feldolgozásában.  Hagyományosan a gyermekkorban jut nagyobb szerep a képzelet által életre hívott barátoknak, ugyanakkor létezik olyan kutatás, amely alátámasztja, hogy nem csak a gyermekek, hanem akár a serdülők, a felnőttek, sőt még az időskorúak is rendelkezhetnek elképzelt baráttal, ám minden esetben tisztában vannak azzal, hogy barátjuk nem valóságos, hanem ők teremtették meg. Közkeletű vélekedés, hogy komoly, érett felnőtt emberek nem képzelnek el olyat, ami nem létezik, sőt a szülők gyakran még gyermekük képzeletbeli pajtását, valamint a vele való kapcsolatot is aggodalommal szemlélik, pedig a fantáziabarát jelenléte természetes dolog. A témában végzett kutatások szerint a hét év alatti gyermekek 65%-ának, az öt és tizenkét év közötti gyermekek 50%-anak előfordul fantázia által teremtett társ az életében.

A cikk folytatása a Képmás 2014. februári számában.