Kérem vissza az éjszakáimat és a józan eszemet!

Egyszerűen csak elfáradtam. Nagyon, végletesen, őrülten. Szeretnék aludni. Hogy mennyit? Mondjuk kezdjük két órával, de azt ha lehet, egyhuzamban!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fájdalom
2017. március 28. H.A.

Egyik éjszaka felültem az ágyon és elkezdtek potyogni a könnyeim. Semmi baj, semmi tragédia nem történt. Csak annyi, hogy már lassan négy éve nem aludtam át egyetlen egy éjszakát sem. És hirtelen azt éreztem, hogy nem, nem bírom tovább. Feladom. Hulljanak csak a könnyeim, hadd sajnáljam magam így egyedül, a csendben… És akkor a férjem megmoccant, megérintette a hátam és megkérdezte, hogy ekkora nagy baj, hogy megint horkolt? Menjen esetleg le a nappaliba? Hirtelen elmosolyodtam, megkönnyebbültem, bár közel sem éreztem feloldva a fájdalmamat. Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Másnap teljes letargiába estem, elképesztően passzív voltam, nem tudtam, nem is akartam figyelni, válaszolni. Még szerencse, hogy hétvége volt és a férjem tudott segíteni. Az alváshiány elképesztő rombolást tud véghezvinni.

 

“Ha tartósan alváshiányban szenvedsz, ez jelenthet akár egy órácska mínuszt is az alvásidődből heteken át, biztos, hogy komoly következményekkel számolhatsz. Az alváshiány hatással lesz az étkezésedre, a döntéseidre, a problémamegoldó képességedre és az emberi kapcsolataidra is. Az agykéreg alvás alatt regenerálódik.
Kísérleti alanyokon megfigyelték, hogy az agykéreg jóval kisebb aktivitást mutat, ha a kísérleti személyek nem aludtak eleget. Márpedig az agykéreg felelős a beszédért, ezért az alváshiányos emberek beszédében: a szavak egybefolyhatnak, kevésbé jól artikulálttá válhatnak.”

 

Emlékszem, első gyermekem éjszakai szopizását szinte megszállottan vártam. Volt, hogy előbb felkeltem és csak gyönyörködtem az én rég várt kis csodámban. Simogatva etettem, összebújva, hatalmas mosollyal az arcomon. Aztán a másodiknál az 5, 6, 7-szeres kelések már igencsak megviseltek. Volt, hogy annyira fáradt voltam, hogy simán elaludtam miközben kászálódtam ki az ágyból… Tudom, rengetegen vagyunk így. Többgyerekes anyukák, akiknek gyermekei között nagyon pici a korkülönbség és amint az egyik képes lenne egyhuzamban nagyot – mondjuk 4-5 órát – aludni, addig a másik kezd el fogzani vagy éppen a legnagyobb kezd el mumusoktól, szörnyektől, boszorkányoktól félni. Tudom, nem vagyok egyedül és azzal is tisztában vagyok, hogy kinövik majd egyszer. De az még olyan messzinek tűnik!

 

“Még nehezebbé teszi az álmatlan éjszaka másnapjait, hogy az agyban a frontális lebeny felelős az impulzusaink kontrolljáért – vagyis azért, hogy vissza tudjuk-e tartani a dühünket, nassolási vágyunkat vagy ingerültségünket és tudunk-e adekvát, diplomatikus választ adni, avagy – engedve késztetéseinknek- dühöngeni, csapkodni vagy nassolni kezdünk.
Kialvatlanul hajlamosabbak lehetünk a balesetekre is, mivel a kialvatlanság koordinációs nehézségeket okoz.”

 

És akkor még nem beszéltem arról, hogy mit is tud okozni a szervezettel ez a tartós őrület. Mert én lassan annak érzem. Frusztráció, folyamatos éhségérzet, ingerültség, levertség… Ahogy a Halfdaymum bloggere, Janice Windt cikkjében is olvashatjuk, van az a pont, amikor elszakadhat minden: sírhatunk a női mosdóban, kiabálhatunk a családtagjainkkal… ilyenkor a legfontosabb, hogy elmenjünk pihenni, ha csak egy vagy két órára, de ha nem megy tovább, mindenképp kérjünk segítséget! És ami a legfontosabb, tudatosítsuk magunkban, akár hangosan, többször kimondva, hogy: nélkülözhetetlen vagy a gyermekeid számára, és ha nem vagy kiegyensúlyozott és türelmes, akkor hatalmas hibákat követhetsz el!

És ami a legvigasztalóbb: nem fog örökké tartani ez az állapot és még ha eszement nehéz is, ezek a hónapok, évek soha, de soha nem jönnek vissza! Úgyhogy ennek fényében azért azt kell mondjam, mégsem olyan hátborzongató ez a helyzet… Pláne, ha egy kis kéz – ahogy pont most nekem is – titokban rákulcsolódik a nyakunkra és észrevétlenül megölel. EZÉRT érdemes!

 

 

”Vannak, akik jobban ellenállnak az alváshiány következményeinek, mint mások” – mondja a Harvard orvosi karának egyik professzora. „Jól végzik a dolgukat, azonban az anyagcseréjükben problémák léphetnek föl. A megoldás az alváshiányra nem a még több energiaital fogyasztása. Az a megoldás, ha többet alszunk.”

 

Idézetek: Dr. Acsádi László, WEBBeteg