Kerüld ezeket az eszközöket, ha kedves az életed!?

Nap mint nap számtalan olyan használati tárgy kerül a kezünkbe, amelyekkel kapcsolatban meg sem fordul a fejünkben, hogy esetleg egészségkárosító hatásai lehetnek. Pedig a kutatások azt bizonyítják, hogy rákkeltő hatásuk is lehet. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. február 03. Vajda Boglárka

Nap mint nap számtalan olyan használati tárgy kerül a kezünkbe, amelyekkel kapcsolatban meg sem fordul a fejünkben, hogy esetleg egészségkárosító hatásai lehetnek. Pedig a kutatások azt bizonyítják, hogy rákkeltő hatásuk is lehet. 


1. Légfrissítő
A légfrissítőket minden nap használjuk az otthonunkba, hogy friss és üde legyen a levegő.
Az igaz, hogy jó érzés, ha a levegő jó illatú, de a flakonból lehetséges rákkeltő anyagok is kikerülhetnek. Sok közülük ugyanis bizonyos ftalátokat tartalmaz, amely súlyosbítja az asztmát és a betegségeket is felerősíti.
Helyette érdemes házi készítésű illatosítókat használni, 1-2 csepp citromot, borsmentát vagy levendulát.
 
 
2. Illatgyertya
A másik hasonlóan gyakran használt tárgy, az illatgyertya. Gyakran használjuk, hogy jó illat járja át az otthonunkat és kellemes aromjával a fürdőszobákban is jó hasznát vesszük. Sajnos azonban ezekről a kedvelt gyertyákról is kiderült, hogy rákkeltő hatásuk is lehet ráadásul még nagyobb mennyiségű ólmot is tartalmazhatnak, annak ellenére, hogy ezt már betiltották. Figyelmesen olvassuk el a megvásárolt gyertyának a használati útmutatóját.
 
 
3. Zuhanyfüggöny
A zuhanyfüggöny is gyakorlatilag minden fürdőszoba tartozéka. A legtöbb zuhanyfüggöny műanyagból van és tartalmazhat PVC-t is. A PVC nagyon káros a környezetre, mert felszabadítja a mérgező rákkeltő vegyületeket . A forró víz felerősítheti a káros anyagok kiválását. Az ilyen problémák elkerülésére érdemes természetes pamut zuhanyfüggönyt vásárolni. Szintén érdemes ellenőrizni, hogy a műanyag játékok, amiket a gyerekeknek vásárolunk taratlmaznak-e  PVC-t , hiszen a gyerekek hajlamosak mindent a szájukba venni és ez nagyon veszélyes lehet.
 
 
4. Rovarirtó, növényvédő szer
A különböző rovarirtók és növényvédő szerek nemcsak az emberekre, hanem a háziállatokra is veszélyesek lehetnek. Ezek szerves foszfát inszekticideket tartalmazhatnak, permetrint, és karbamátokat , amelyek igen veszélyesek az emberekre is és hasonlóan rákkeltőek mint a korábban felsorolt tárgyak.
 
 
5. Szappanok, kozmetikai cikkek
Nemrégen betiltották a tricolsan tartalmú szereket az EU-ban. Miért fontos ez nekünk? Nos , tricolsan a fő összetevője a szappanoknak és kozmetikumoknak.