Készítsd fel a baba bőrét a télre!

Rendszerint a hideg évszakhoz közeledve válik egyre kritikusabbá a kicsik bőrének állapota. Ezért érdemes néhány lépést kezdettől fogva fontolóra venni, hátha sikerül elkerülni a bababőr állapotának fokozatos romlását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bőrápolás
2015. szeptember 14. Gyarmati Orsolya

Rendszerint a hideg évszakhoz közeledve válik egyre kritikusabbá a kicsik bőrének állapota. Ezért érdemes néhány lépést kezdettől fogva fontolóra venni, hátha sikerül elkerülni a bababőr állapotának fokozatos romlását.


Meglepően sok kisbaba küzd többé-kevésbé súlyos bőrproblémákkal már az első hónapoktól fogva. Kezdetben csak azt tapasztaljuk, hogy a baba bőre egyre szárazabb, majd lassan gyulladásos foltok is kialakulhatnak rajta. Sajnos nem tudjuk pontosan, milyen kiváltói okai lehetnek a csecsemőkori, kisgyermekkori ekcémának, de akinél súlyos formája alakul ki, az nehéz hónapok elé néz. Az ekcémás bőr védekező képessége ugyanis fokozatosan csökken, berepedezik, felülfertőződik, és így egyre több szenvedést okoz. Súlyos formáját szteroidos kenőcsökkel kezelik, ám ezekkel is csak a tünetek ideiglenes javulását érhetjük el. Rendszerint a hideg évszakhoz közeledve válik egyre kritikusabbá a kicsik bőrének állapota. Ezért érdemes néhány lépést kezdettől fogva fontolóra venni, hátha sikerül elkerülni a bababőr állapotának fokozatos romlását.

1. Az első és legfontosabb lépés, hogy kezdettől fogva törekedj a kizárólagos anyatejes táplálásra. Az első életnapokban, hetekben adott tápszer fajidegen fehérjéje igen kedvezőtlen immunológiai folyamatokat indíthat el, amelyek egyik eredménye a csecsemőkori ekcéma, táplálékallergia lehet. Az anyatej kezdettől fogva az újszülött igényeinek leginkább megfelelő táplálék, és csak nagyon nyomós okból, kizárólag orvosi utasításra szabad tápszerrel helyettesíteni, akkor, ha pótlásra feltétlenül szükség van, és nem sikerül saját lefejt tejjel vagy donortejjel helyettesíteni.

2. A gyakori fürdetés nem előnyös a kisbabáknak, bár elterjedt szokás a napi gyakoriságú fürdetés az elő életnapoktól kezdve. Erre semmi szükség, hiszen a kicsik nem lesznek olyan koszosak, hogy tetőtől talpig le kelljen fürdetni őket. Elegendő, ha a kakis popsit folyó víz alatt lemossuk, és tiszta ruhát adunk rá. A heti két-háromszori fürdetés általában bőven elegendő, ehhez pedig érdemes olyan fürdőolajat választani, amely megakadályozza a bőr kiszáradását, gondoskodik a visszazsírozásról, nem tartalmaz adalékanyagokat, illatanyagokat, vagyis a lehető legtermészetesebb összetevőkből áll. Például a Hello Baby Cosmetics termékcsalád egyik legnépszerűbb képviselője is ilyen. ITT ISMERKEDHETSZ MEG VELE. Ugyanezt a készítményt a család többi tagjánál is használhatod. Fürdetés után kerüld a bőr dörzsölését, inkább óvatosan itasd szárazra.