Ki bírja jobban a fájdalmat: a nők vagy a férfiak?

Kutatások bizonyítják, hogy nemtől és kortól is függ, hogy miként tűrjük a fájdalmat. De ez még nem minden, ezeken kívül számos más tényező befolyásolja a fájdalomtűrést, fájdalomküszöböt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2019. április 12. Babaszoba

Fájdalomküszöb vs. fájdalomtűrés

Orvosi értelemben fájdalomküszöbnek azt a legkisebb ingert tekintjük, aminél már kellemetlen érzete adódik az egyénnek. Ez viszonylag kis szórást mutat – például egy hőhatás típusú inger esetében jellemzően kb. 50 Celsius-foknál kezdenek fájdalmat érezni az emberek -, de éppen emiatt nem is kifejezetten lényeges orvosi szempontból. Klinikailag a fájdalomküszöbnél sokkal fontosabb indikátor a fájdalomtűrés: azaz a legnagyobb fájdalomérzet, amit az egyén még képes elviselni. Ez rendkívül nagy szórást mutat az emberek között..
Számos kutatás foglalkozik azzal, mi befolyásolja a fájdalomtűrést, mitől függ, ki mennyit bír elviselni.

A fájdalom érzékelése

Miután két egyforma ember nincsen, a fájdalomra adott válaszaink is különböznek – azonos “mértékű” fájdalom esetében is. Pedig az élettani működésünk, természetesen, azonos: a fájdalom érzékelése a szabad érzőideg-végződéseken történik, s ez az ingerület a gerincvelőn keresztül jut el az agy megfelelő érző részéhez, amely a fájdalomérzetre közvetlenül felhívja a figyelmünket azzal, hogy választ küld a mozgatóideg számára.