Ki korán kel – nagyobb eséllyel lesz várandós?

Érdekes felmérést tett közzé az angliai Warwick Egyetem. Azt vizsgálták, hogy vajon a nők alvási szokásainak van-e köze a fogantatáshoz. Nos, mint kiderült, akad - számol be róla a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2019. január 16. csalad.hu

Az egyetem szakemberei több mint 100, mesterséges megtermékenyítésre váró nő adatait elemezték a brit közkórházakból és arra jutottak, hogy a korán kelők (ez egyeseknél akár fél 6-ot is jelenthet) 75 százaléka járt sikerrel, míg a későn fekvők és ennek megfelelően későn is ébredők körében csak minden harmadik mondhatta ezt el magáról.

A résztvevőket az elalvás időpontján túl arról is kérdezték, hogy ébresztőre kelnek-e. A legkésőbb fekvők hajnali 2 óra körül mentek aludni és nem nagyon keltek fel délelőtt 10 óra előtt, míg a legkorábban kelők már öt órával hamarabb fenn voltak.

A kutatók szerint a megtermékenyülés közti nagy különbség oka nem elsősorban a lefekvés és felkelés időpontja miatt van, sokkal inkább azért, mert a korán kelők jellemzően egészségesebbek, jobban étkeznek, és többet edzenek.

„Kisebb valószínűséggel dohányoznak, ritkábban túlsúlyosak, kevesebben szenvednek cukorbetegségben és szívérrendszeri rendellenességben, márpedig ezek mindegyike megnehezíti a teherbe esést” – magyarázta a kutatást vezető professzor.

A cikk itt folytatódik.

Fotó: Pixabay