Kibírni a szabadságot!

Sokan ismerjük azt a képet, amelyen a szomorú iskolába induló gyerekek mellett levegőbe ugrik az anya a boldogságtól. Bizony a szünet más fajta erőfeszítést kíván a szülőktől. Vajon mit tehetünk, hogy a szünet után ne pihenni menjünk majd a munkahelyünkre. Összeszedtünk pát gondolatot, ami talán segít!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 27. Aipmilo

Sokan ismerjük azt a képet, amelyen a szomorú iskolába induló gyerekek mellett levegőbe ugrik az anya a boldogságtól. Bizony a szünet más fajta erőfeszítést kíván a szülőktől. Vajon mit tehetünk, hogy a szünet után ne pihenni menjünk majd a munkahelyünkre. Összeszedtünk pát gondolatot, ami talán segít!


1. Tudatosítsuk, hogy ez életünk legboldogabb időszaka

Ha megkérdezzük a nagyszülőket vagy idősebb embereket arról, hogy mi a legszebb emlékük, sokszor pont azokat az időket említik, amiket mi most élünk és nehézségként látunk. Azt, amikor a karácsonyfa körül a meglepetéstől csillogó szemű gyerekeik álltak, amikor még nem tudták, hogy kik az angyalok. Amikor még nem szájaltak annyit vissza, amikor nem csak a slusszkulcsot kérték el, hanem mesét vagy puszit. Amikor volt kivel eltölteni a mindennapokat és nem magányosan nézték naphosszat a tévét. Anélkül, hogy túl akarnánk idealizálni a kisgyerekes kort és alábecsülnénk az éjszakai sok-sok ébresztés és az „egy perc nyugalmam sincs” fárasztóságát, talán egy halvány gondolatként megélhetjük a mának az örömét is. És persze bár tudatosítottuk, hogy most éljük életünk legboldogabb időszakát bízhatunk abban, hogy a jövőben is lesz még legboldogabb időszak.

2. Őrizzük meg a pillanatot

Ez lényegében az előző gondolatból következik. Ha tudatosítottuk, hogy boldogok lehetünk még most is, akkor talán elkezdhetjük élvezni is. Írjuk le aranyos mondataikat, fényképezzük le őket, tegyünk el egy tincset, csináljunk újlenyomatot, … igyekezzünk megőrizni a pillanatot! Itt az ideje a vicces fotók készítésének. Idősebb gyerekekkel pedig az egykor és most képeket kell most megcsinálni. Később nagy móka lesz ezeket megnézni, újraolvasni!

3, Játszunk

A pillanat megőrzése kevés, érdemes meg is élni! Most élni! A karácsonyi időszak hozott talán pár új játékot, néha túl sokat is. Kezdjünk el játszani a gyerekekkel. Úgy, ahogy ők szeretnék. Talán ismerős, amikor a szülő olyan hevesen játszik, hogy a gyerek ötletei már nem is érvényesülnek. Hát úgy játszunk, hogy az ő fantáziájuk irányíthasson, csak annyira kezdeményezzünk, amennyire követni tudnak. Végre építhetünk egész szőnyeget beborító autópályát, hatalmas várat, egész óvodát az összes babával. A közös rajzolás, gyurmázás, festés is igen jó móka, persze, ha oda rajzolunk, ahová szabad.

Nagyobbakkal nagy élmény lehet a társasjátékozás, a kártyázás! Hát még ha a vendégek is beszállnak. A közös zenélés, a színdarab előadása is szép szokás.

4, Csináljunk mindent együtt

Bár máskor is fontos, hogy bevonjuk a gyerekeket a házimunkákba, de ha sietünk, ez nem mindig olyan könnyű. Ha most nem rohanunk úgy, mint a hétköznapokon, akkor engedhetjük, hogy velünk főzzenek, teregessenek, ágyazzanak. Ahogy mi is játszunk velük, ők is részt vehetnek a mi dolgainkban.

5, Menjünk levegőre, vagy

Elő a csizmát, esőkabátot és menjünk ki a levegőre. A sár ne legyen akadály, a köd persze nem túl egészséges, de egy kiadós séta még ilyenkor sem árt! Talán elmehetünk a messzebbi kedvenc játszótérre, fel az egyik hegyre, ami már kilóg a felhőkből. De mehetünk fürödni is!

6, Menjünk Betlehembe

A karácsonyi időszak szép szokása a templomi betlehem állítás. Végigjárni több templomot és megnézni, hogy hol milyen szobrok, figurák ékesítik, igazán szép program. Ezt sem tehetjük már majd a nagyobb gyerekekkel!