Kigyógyulhat a parlagfű-allergiából, ha elszánt és van rá pénze

Utánajártunk, hogy kinek érdemes belevágnia a parlagfű-allergia elleni immunterápiába, miért tart legalább három évig, és miért olyan drága.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. május 18. Paulik András

Utánajártunk, hogy kinek érdemes belevágnia a parlagfű-allergia elleni immunterápiába, miért tart legalább három évig, és miért olyan drága.


Zsombor hétéves és parlagfű-allergiás. Alig volt kétéves, amikor a Balaton-parton élő nagymamánál nyaralva először észlelték, hogy a kisfiúnak allergiás tünetei vannak: tüsszög, folyik az orra és véreres a szeme. Idén második éve kap allergia elleni immunterápiát: április végétől fél éven keresztül minden nap néhány csepp parlagfű-kivonatot cseppentenek a nyelve alá. Tünetei már a kezelés első évében enyhültek, orvosa szerint a harmadik év után jó eséllyel teljesen elmúlnak.

Zsombor édesanyjának szintén gyermekkora óta van erős parlagfű-allergiája, és tudván, hogy mivel jár a betegség, szerette volna, ha gyermeke nyarait nem keseríti meg a gyomnövény. Azt mondja, a saját allergiájával megtanult már együtt élni – próbálja a nyaralást a parlagfűszezonra időzíteni, és lehetőség szerint olyan helyre elutazni, ahol kisebb a pollenkoncentráció -, gyermekének viszont szerette volna megadni az esélyt, hogy teljesen tünetmentesen éljen. A terápia azonban nem olcsó, és egyelőre nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem.

Az allergiások többsége nem fordul orvoshoz

Négyféle parlagfű-allergiás ember létezik dr. Nékám Kristóf immunológus-allergológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke szerint. Az első csoportba azok tartoznak, akik semmit nem tesznek ellene. Nem érdekli őket, a tünetek ellenére nem mennek orvoshoz, úgy vannak vele, hogy valahogy gyógyszerek nélkül is át lehet vészelni azt a néhány hetet.

A második csoportba tartozók már tudják, hogyan enyhíthetnék tüneteiket, de gyógyszert nem akarnak szedni. „Ők azok, akik tudják, hogy a sok mozgás, jó levegő serkenti az immunrendszer működését, és akár segíthet a tünetek enyhítésében is, ám azért a többségnél ez nem válik be. Attól viszont elmúlhatnak a tünetek, ha a parlagfű-allergiás elutazik például a tengerhez, persze ezt sokan nem engedhetik meg maguknak” – mondja dr. Nékám Kristóf.