Kihez fordulhatok, ha fogyatékos a gyermekem?!

Vajon képes valaki segíteni, ha fogyatékos gyermekünk született? A kétségbeesett szülők alapvető problémája az információ hiánya. A Kézenfogva Alapítvány folyamatosan frissülő információs weboldala elsősorban az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családok számára jelent hatalmas segítséget. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 07. bencze.aron

Vajon képes valaki segíteni, ha fogyatékos gyermekünk született? A kétségbeesett szülők alapvető problémája az információ hiánya. A Kézenfogva Alapítvány folyamatosan frissülő információs weboldala elsősorban az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családok számára jelent hatalmas segítséget.


Az információs központ elsősorban a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket ellátó családok és szakemberek részére tartalmaz hasznos adatokat. Célja kettős: a szociális ellátások és a fogyatékos emberek felé nyitott intézményekkel kapcsolatos adatok összesítése mellett ugyanis az érintett családok, szakemberek és szervezetek által feltett következő típusú kérdéseket próbálják az oldal üzemeltetői a legjobb tudásuk szerint megválaszolni.

A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik a befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni napjaikat. A fogyatékos emberek közül is a leghátrányosabb helyzetben lévő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek ügyének támogatását választottuk feladatul.

Kérdésekre válaszok

Szinte nincs olyan állapotos nő, akinek ne suhant volna át az agyán, hogy mi lesz, ha gyermeke valamilyen fogyatékossággal születik. Az egyre fejlődő diagnosztikának köszönhetően sok fogyatékossági típus már az anyaméhben kiszűrhető, azonban számos komplikáció léphet fel a szülés során is (pl. oxigénhiányos állapot) és vannak olyan fogyatékossági típusok, amik csak kisgyermekkorban diagnosztizálhatók először (pl. autizmus). A kétségbeesett szülők azonban legtöbbször azzal sincsenek tisztában, kihez fordulhatnak, és hol találnak megfelelő, szakmai segítséget? És ami szintén lényegi kérdés, milyen segélyre, kedvezményekre, szolgáltatásra jogosultak?  

Az országban a Kézenfogva Alapítvány működteti az egyetlen kiterjedt, folyamatosan frissülő információs szolgálatot, amely elsősorban az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak jelent óriási segítséget. Az infószolgálat telefonon, e-mailen és online felületen is elérhető. Az alapítvány egy olyan adatbázist hozott létre, melyben lehetőség van fogyatékossági szintnek megfelelő keresésre, és hely-specifikus adatkeresésre is.

Jelenleg közel 800 intézménynek mintegy 2500 szolgáltatási egysége található az adatbázisban, a szám pedig folyamatosan frissül. Az ország minden részéből találhatók adatok, az adatszolgáltatás önkéntes. A legismertebb intézmények már természetesen szerepelnek az adatbázisban, azonban az Alapítvány törekszik a teljességre.

Az online adatbázisnak havonta nagyságrendileg 600 egyedi látogatója van a honlap statisztikái szerint éves szinten több mint 7000 embert segít az adatkeresésben. Mindemellett évente átlagosan 200 kérés érkezik telefonon és e-mailen, a kérdések általában a fogyatékos emberek elhelyezésével, és a nekik járó vagy igényelhető ellátásokkal kapcsolatosak.