Kirohad a foga, ha nem mosod?

Mikortól ajánlott a fogmosás? Lehet-e elektromossal sikálni a gyerek fogát? Mindenkinek kilyukad, aki nem mossa? Válaszok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 06. szabo.daniel

Mikortól ajánlott a fogmosás? Lehet-e elektromossal sikálni a gyerek fogát? Mindenkinek kilyukad, aki nem mossa? Válaszok.


Indítsunk puhán

Kicsiknél már a fogzás előtt is érdemes az ínyt áttisztítani, masszírozni, de az első fogak megjelenése után kifejezetten fontos a lepedék, ételmaradékok eltávolítása. Ajánlatos olyan fogkefét választani, ami az adott kornak megfelelő, ezt a fogkeféken feltüntetik hónapra lebontva.

A szakértő azt ajánlja, eleinte inkább extra puha fogkefét válasszanak a szülők, ez nem fogja sérteni a fogak környékét. Amint több tejfog is megjelent, érdemes borsónyi fogkrémet is használni.

Hangsúlyos azonban – mondja dr. Benkő Krisztina -, hogy gyermekfogkrém legyen, mert annak az összetétele, ízvilága más, mint a felnőtteké. A gyerekek mindig szülői felügyelet mellett mossanak fogat, így egyrészt elkerülhető, hogy esetleg felsértsék az ínyüket, másrészt valóban alapos lesz a tisztítás.

Nem veszélyes az elektromos?

Sok szülő tanácstalan, vajon használhat-e kiskorban is a kézinél jóval erősebben tisztító elektromos fogkefét. Az Oxygen Medical fogszakorvosa szerint alaptalan a félelem, az elektromos fogkefe ajánlható, nagyon hasznos eszköz. A kis fej befér mindenhova és forgó-rezgő mozgása miatt sokkal hatékonyabban tisztít – fogalmazott.

Kézzel is tanulja meg

Benkő Krisztina megjegyezte ugyanakkor, ettől függetlenül fontos megtanítani a gyereket a kézi fogkefével való helyes fogmosásra is. Egyrészt így fejlődik a kézügyessége, másrész adódhatnak alkalmak, amikor nincs nála az elektromos fogkefe és a hagyományossal kell helyesen fogat mosnia.

Melyik a legjobb fogkefe?

„Véleményem szerint az az elektromos fogkefe a leghatékonyabb, amely “3D-ben” tisztít, azaz oszcillál és pulzál is egy időben” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a szakorvos. Tanácsos akkusat választani az elemes helyett, mert annak állandó a hatékonysága.

Mindenkié elromlik?

A fogak romlásának megelőzésében nagyon nagy szerepet kap a rendszeres hatékony fogápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Függ ugyan a nyálösszetételtől, hogy gyermekkorban milyen baktériumokat szedünk össze, amelyek majd a szájflóránkat alkotják, de a rendszeres fogászati kontrollok elengedhetetlenek. Az időben felismert szuvasodások, a tejfogak szuvasodásainak ellátása ugyanis lehetővé teszi, hogy a maradó fogak megfelelő környezetben bújjanak ki, illetőleg hogy elkerüljék  a kontaktszuvasodást. A maradandó fogak megfelelő ápolása, fluoridálása (erősítése) természetesen az alapvető szájhigiénia részét kell, hogy képezzék – húzta alá az Oxygen Medical fogszakorvosa.