Kismamák figyelmébe: az inzulin a szoptatást is befolyásolja!

Azoknak a kismamáknak, akiknek problémáik vannak a szoptatással, jelentős része prediabéteszes – hangsúlyozzák a szakértők. Íme egy cikk az inzulinháztartás hihetetelen szerepéről!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. augusztus 08. Paulik András

Azoknak a kismamáknak, akiknek problémáik vannak a szoptatással, jelentős része prediabéteszes – hangsúlyozzák a szakértők. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa az inzulinháztartás szerepéről beszélt.


Az inzulin hat a szoptatás sikerére

Korábbi feltételezések szerint a tejtermelő sejteknek nincs szüksége inzulinra a glükóz előállításához, ezért az inzulinnak nincs jelentősége a szoptatásban. Egy új tanulmány szerint azonban az inzulin szabályozási zavarai megnehezítik a tejelválasztást. A Cincinnati Children’s Hospital Medical Center és a University of California Davis kutatói úgy vélik, a szoptatás során az emlő különösen érzékennyé válik az inzulinra. Azt már korábbi megfigyelések is bizonyították, hogy azoknak az anyáknak, akiknek az optimálisnál rosszabb volt a glükóz-anyagcseréjük, hosszabb ideig tartott a tejtermelés beindulása. (A glükóz anyagcsere zavara előfordulhat például elhízott, nagy súlyú újszülöttnek életet adó és idősebb anyáknál.) Ez már önmagában az inzulin jelentőségét bizonyítja. A kutatás vezetői most azt igazolták, hogy az inzulin-receptorok drámai hatással vannak arra a mechanizmusra, amely során az újszülött táplálására alkalmas nagy mennyiségű fehérje, zsír és szénhidrát termelődik. Mivel az Egyesült Államokban a 20-44 év közti nők 20 százaléka prediabéteszes, így nekik nagy esélyük van a tejtermelési és szoptatási zavarokra.

Mi az a prediabétesz?

A prediabétesz állapotában a vércukorszint abnormálisan magas, viszont még nem éri el azt a szintet, hogy cukorbetegségnek lehessen nevezni. Ez az állapot megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ felmérése szerint a prediabéteszesek mindössze 7 százaléka van tisztában állapotával és tesz lépéseket az ellen, hogy megelőzze a cukorbetegséget.

– Míg a cukorbetegség 1-es típusa a hasnyálmirigysejtek pusztulása miatt következik be, addig a 2-es típus a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan szaporodik járványszerűen – hangsúlyozza dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa.- Ebben az esetben a sejtek csökkent inzulinérzékenységéről van szó, amelyet a hasnyálmirigy eleinte fokozott inzulintermeléssel próbál leküzdeni, ami az inzulintermelő sejtek kimerüléséhez, pusztulásához vezethet. Ezen anyagcserezavar terápiájának sarokpontjai a megfelelő diéta és a testmozgás – amelyek célja a testsúly és az inzulinérzékenység normalizálása-, eredménytelenség esetén a gyógyszeres kezelés.

Fontos szembenézni a legfontosabb rizikótényezőkkel,  hiszen legtöbbjük jól befolyásolható. Az elsődleges kockázati faktor az elhízás (különösen a hasra, derékra történő, úgynevezett alma-típusú), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsír-szint. Gyakran jár együtt magas vérnyomással, emelkedett vérzsír- és húgysavszinttel. A terhesség során azoknak a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak vagy a családjukban előfordult cukorbetegség. Ha a baba 4 kg vagy afeletti, okot adhat a következő terhesség még figyelmesebb nyomon követésére. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is eredményezheti ezt a betegséget, így például a szteroidoké, a fogamzásgátlóké vagy a vizelethajtóké. Olyan betegségek is hajlamosítanak cukorbajra, mint például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák. A lényeg, a szakorvos által is javasolt tudatos életvezetés és szükség esetén az orvosi segítség.

Fotó: családháló.hu – Ancsin Gábor