Komoly gondokra utalhat a terhesség alatti vizesedés

A terhesség során számos kellemetlen tünet jelentkezhet, így például a vizesedés - a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet, tartós meleg hatására pedig a tünetek fokozódhatnak. A terhességi vizesedésre illetve lábdagadásra érdemes figyelni, főleg ha az a visszerek megjelenésével is társul, mert egyes esetekben komolyabb gondokat is előre jelezhet. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa elmondja, mire érdemes figyelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2013. szeptember 06. bencze.aron

A terhesség során számos kellemetlen tünet jelentkezhet, így például a vizesedés – a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet, tartós meleg hatására pedig a tünetek fokozódhatnak. A terhességi vizesedésre illetve lábdagadásra érdemes figyelni, főleg ha az a visszerek megjelenésével is társul, mert egyes esetekben komolyabb gondokat is előre jelezhet. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa elmondja, mire érdemes figyelni.


A lábak vizesedése a terhesség alatt természetes lehet

„Terhesség során bizonyos fokú lábdagadás megengedett, mivel ilyenkor a szervezet több vizet tart vissza. Emellett a növekvő anyaméh nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé. A vizenyő leggyakrabban a harmadik trimeszterben okoz problémát, ráadásul nyáron mindez fokozódhat, főleg az esti órákra. Ezek a tünetek pihenésre vagy a reggeli órákra jelentősen enyhülnek”

Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa felhívja a figyelmet a terhesség során fellépő kóros jelenségre a preeclampsiára, mely a lábak, az arc, szemhéjak és a kezek hirtelen kialakuló megdagadásával jár. Ezen tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén kóros állapotot jelezhet, ha csak az egyik láb dagad meg fájdalmasan, mert ilyenkor gondolunk a mélyvénás trombózisra is.

Tehetünk a vizesedés és a komolyabb bajok ellen

„A terhesség során kialakuló és fokozódó lábdagadás, valamint a visszértágulatok megjelenése kompressziós kezelést – vagyis fásli vagy kismamaharisnya viselését – teheti szükségessé. Általános tanácsként ajánlatos kerülni a hosszas állást, és ha lehet, polcoljuk fel a lábakat. Javasolt a séta és a vénás torna is, illetve a bő folyadékfogyasztás, mely a várttal ellentétben csökkenti a vízvisszatartást is.

Fontos megjegyezni, hogy a terhességi vizenyő egy átmeneti állapot, mely a szülés után néhány héten belül rendeződik.”  – mondja a szakértő.