Korai étkezési függőség alakulhat ki a gyermekekben

Ausztráliai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azon nők gyermekei, akik terhességük alatt egészségtelenül táplálkoznak, hajlamosabbak az elhízásra – adja hírül a The Telegraph.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 15. Szaurella

Ausztráliai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azon nők gyermekei, akik terhességük alatt egészségtelenül táplálkoznak, hajlamosabbak az elhízásra – adja hírül a The Telegraph.


A tanulmány olyan babákat vizsgált, akiknek anyukája egészségtelenül táplálkozik. Az eredményekbebizonyították: ezen gyerekek  hajlamosak lesznek az egészségtelen ételek túlfogyasztására még felnőtt korukban is. Ez volt az első alkalom, hogy a tudósok bebizonyították a kismamák hosszabb időn keresztül tartó egészségtelen táplálkozásának kisbabáikra tett hatását.

“Harmburgert akarok, mami!”

Bev Mühlhausler kutató az Adelaide Egyetemről úgy véli, azok az anyukák, akik zsíros, egészségtelen gyors ételeket ettek, meggátolták magzatuk képességét, hogy jól reagáljon szervezetük az úgynevezett opioidokra. Ez azt jelenti, hogy az a gyerek, aki úgy született, hogy az anyukája étrendjében egészségtelen ételek voltak a meghatározóak, annak később több zsírt kell fogyasztania ahhoz, hogy elérje a jóllakottság érzését, növelve éhségét a gyorsételek iránt. Mülhlausler azt hangsúlyozza, hogy az egészségtelenül táplált babák tartósan nehezebben fogják elérni az egészséges és optimális testsúlyukat.

Vagyis azoknak az anyáknak, akik egészségtelenül étkeztek terhességük alatt, a megszülető gyerekük már ennek az egészségtelen táplálkozásnak lesz az áldozata, ugyanis függőség alakul ki benne a zsíros ételek iránt. Ezek a gyermekek mindig hajlamosak lesznek az egészségtelen ételek túlfogyasztására és az elhízásra. A tanulmány megvizsgálta különösen az angolszász országokban népszerű mogyoróvaj, a nutella és a disznózsír fogyasztását, és az eredmények minden kétséget kizáróan a fentieket bizonyították.