Korai menopauzát okozhatnak a vegyszerek

Azoknak a nőknek, akiknek a szervezete erősebben kitett a műanyagokban, kozmetikai termékekben és háztartási tisztítószerekben található vegyi anyagoknak, akár 2-4 évvel korábban marad el a menzeszük, mint másoknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. március 31. Gyarmati Orsolya

Azoknak a nőknek, akiknek a szervezete erősebben kitett a műanyagokban, kozmetikai termékekben és háztartási tisztítószerekben található vegyi anyagoknak, akár 2-4 évvel korábban marad el a menzeszük, mint másoknak.


A Washingtoni Orvosi Egyetem kutatói vér- és vizeletmintákban kerestek 111 olyan vegyszermaradványt, amelyekről azt gyanítják, hogy befolyásolják a szervezet természetes hormontermelését.

„Azok a vegyszerek, amelyek a korai menopauzáért lehetnek felelősek, a petefészek működésében okoznak zavart. Ez azt üzeni nekünk, hogy sokkal tudatosabbnak kell lennünk a vegyi anyagokat tartalmazó készítmények használatát illetően”, mondta el a Science Daily-nek Prof. Amber Cooper szülész-nőgyógyász, a kutatás vezetője.

A petefészek működésének romlása nem csupán a termékenységre van negatív hatással, de növeli a szívbetegségek, a csontritkulás és más egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.  A vegyi anyagok más területeken is hatnak: okozhatnak rákot, anyagcserezavart,  illetve fiatal lányoknál túl korai pubertást.

„Azon vegyszerekkel való érintkezésünket, amik a földben, a vízben vagy a levegőben vannak, nem tudjuk kontrollálni. Ám azokat igen, amelyekkel a háztartásban, kozmetikai cikkek kapcsán találkozunk,” figyelmeztetett Cooper.

S hogy hogyan kezdjük el? Apró lépésekkel. Ne műanyagban, hanem papír- vagy üvegtálban melegítsük az ételt a mikrosütőben. Figyeljünk oda, milyen összetevőket tartalmaznak kozmetikai szereink. Válasszunk minősített öko- vagy biotermékeket, kizárólag természetes alapanyagból készült dolgokat. Fontos tudni, hogy az USA-ban például annak ellenére, hogy számos vegyszert már betiltottak, ugyanúgy gyártják és forgalmazzák, valamint használják őket világszerte.

Cooper és más egyetemekről érkező kutatótársai 31.575 ember 1999 és 2008 közötti adatait analizálták. A tesztalanyok között volt 1.442 olyan nő, akiknél már elmaradt a havivérzés és korábban már tesztelték náluk, milyen mértékben vannak jelen az endokrin-rendszert megzavaró kemikáliák szervezetükben. Ezen nők átlagéletkora 61 év volt és egyikük sem alkalmazott ösztrogén-helyettesítő terápiát, vagy távolíttatta el a petefészkét.

A nők vér- és vizeletmintáiban 111 különböző vegyi anyagot kerestek, amelyek között volt olyan is, amik köztudottan negatív hatással vannak a termékenységre és lebomlási idejük több mint egy év. A kutatók 15 olyan vegyszert találtak, amelyek egyértelműen beleszólnak a termékenység időtartamába és károsítják a petefészket.

„A korai menopauza minőségi romlást jelent egy nő életében, hiszen negatív hatással van a termékenységére és általában az egészségére. A környezet egészségre tett hatásának megértése igen összetett dolog. A mi kutatásunk arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal tudatosabban kell használnunk az életünben jelen lévő termékeket”, hívta fel a figyelmet Cooper a helyzet komolyságára.