Kutyameleg: az állatokat is hőguta fenyegeti

A 30 foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely az állat pusztuláshoz vezethet - tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 23. Csontos Dóra

A 30 foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely az állat pusztuláshoz vezethet – tudta meg a csalad.hu.


Az állatvédők gyakran találkoznak rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. Pedig a hőségben az állatokat is hőguta fenyegeti.

A nyári melegben a kutyák hosszabb ideig tartó sétáltatását érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a kutya mancsát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke, Seres Zoltán szerint az emberek gyakran hagyják napokig a kertben házi kedvenceiket, és előfordul, hogy élelem és ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. Pedig a kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is. A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a déli forróságban. Ha mégis ezt kell tennie, tudjuk, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.

A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

A magas nyári hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk. A kánikulában ne zárjuk be az állatot napfény által felforrósított autóba. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Ha mégis megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet hőguta is. Kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület négy legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

  1. A nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük.
  2. Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni.
  3. Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani.
  4. Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.