“Lábon kihordott szülői depresszió” – mit tegyünk, hogy ne okozzon válást?

Kevesen tudják, hogy az apákat is veszélyezteti a szülés utáni depresszió, amelynek időben valón felismerése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekvállalás ne vezessen váláshoz - többek között erről is szó esett az Apa Akadémia 2018 őszi félévének nyitóelőadásán, ahol a gyermekvállalás és nevelés sokszor alulbecsült nehézségeire hívta fel a résztvevők figyelmét Léder László pszichológus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2018. október 02. Apa Akadémia, Családháló

Azért fontos a „kevésbé napos oldal” bemutatása, mert sok, jobb sorsra érdemes párkapcsolat bukik meg a gyermektelenség miatt vagy éppen a gyermekek megszületését követő pár évben – emelte ki a családi élet, illetve a gyermekvállalás iránt elkötelezett Léder László az Apa Akadémia alapítója az akadémia első, őszi előadásán.

A pszichológus elsődleges okként a párok felkészületlenségét nevezte meg. Világszerte leírt jelenség, hogy a gyermek megszületése előtti időszakban a párok többsége emancipált, modern párkapcsolatban gondolkodik, a mai fiatal férfiak aktív apai szerepre készülnek, de sajnos a párok hamarosan visszacsúsznak a hagyományos és többnyire nem működőképes apai- és anyai szerepkörbe. A fiatal apáknak a munkahelyükön kell többet teljesíteniük a kieső anyai jövedelem ellensúlyozása miatt, így „kikapcsolt”, „offline” apaként fokozatosan eltávolodnak a családjaiktól, az anyákat pedig gyakran fenyegeti az az úgynevezett „zöld özvegység” jelensége: a férj nélküli gyermeknevelés és háztartásmenedzsment mókuskereke.

Az előadáson szó esett a baby blues (a gyermekszülés után mindkét szülőnél megjelenő levertség állapota), illetve az alulbecsült anyai és apai depresszió jelenségéről. Léder hangsúlyozta: miközben mindkét negatív állapot az anyákhoz hasonlóan ugyanolyan gyakran megjelenhet az apáknál is, erről sajnos a szakemberek kevésbé vesznek tudomást.

Mind az anyáknál, mind az apáknál a születés utáni depresszió aránya riasztóan magas: 20-30 százalék közötti érték szokott lenni. Modern kutatások szerint a gyermekek 0-5 éves kora között az apák depressziójának rizikója sajnos tovább növekszik. Az apák helyzetét tovább súlyosbítja, hogy ezekről az apai akadályokról általában kevés szó esik, ezért maguk az érintettek, vagy közvetlen környezetük (család, munkahely) sem ismerik fel a problémát. A párkapcsolatokat gyakran veszélyezteti az intimitás hiánya, a szülők eltávolodása egymástól. A várandós párok 65  százalékánál ugyanis csökken a szexuális kapcsolat, 20 százaléknál pedig teljesen abbamarad, miközben az aktív nemi élet a komplikációmentes szülést is segíti.

Az előadó megfogalmazása szerint: „a lábon kihordott szülői depresszió” sokszor a válóperes bíróságokon végződik. Léder László szerint e tényezők felismerése és időben történő megfelelő kezelése sok fölösleges válás megelőzését jelentheti. A többedik gyermek vállalásánál alapvető fontosságú, hogy a szülők pozitív vagy negatív módon élték-e meg első gyermekük megszületését és az azt követő időszakot.

***

Az Apa Akadémia 2017-ben alakult meg, célja a modern apaság hazai kultúrájának megteremtése, „az apák visszacsempészése a családokba”. A következő előadásra 2018. október 16-án ” Hétpróbás apaság ” címmel kerül sor a Belvárosi Közösségi Tér épületében.