Lázcsillapítás – képben vagy róla?

Talán emlékszel még arra, amikor lázasan és reszketve ültél a hideg vízzel teli kádban, vagy vizes lepedőbe tekerve vacogtál. Ma már tudjuk, hogy a gyereknek nem kell kellemetlenséget okoznunk. Lázcsillapításról készült összefoglalónk a a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása alapján készült.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2015. szeptember 21. Csontos Dóra

Talán emlékszel még arra, amikor lázasan és reszketve ültél a hideg vízzel teli kádban, vagy vizes lepedőbe tekerve vacogtál. Ma már tudjuk, hogy a gyereknek nem kell kellemetlenséget okoznunk. Lázcsillapításról készült összefoglalónk a a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása alapján készült.


Az utóbbi évtizedekben a gyermekorvosok álláspontja is megváltozott a lázról. A tudomány igazolta, hogy a lázat nem kell feltétlenül csillapítani, önmagában nem tesz kárt a betegben, nem „csapódnak ki” a fehérjék, valójában semmi baj nem történik attól, hogy magas a testhőmérséklet. Viszont a kórokozók könnyebben elpusztulnak! A láz valójában a szervezet védekező reakciója. A láz nem betegség, hanem annak a jele, hogy a szervezet szembeszáll valamilyen kórokozóval. A láznak tehát önmagában jobb, ha örülünk, és csak akkor kezdünk lázcsillapításba, ha a kis beteg közérzete magától a láztól rossz. Jókedvű, vagy éppen jól alvó gyerek lázát nem kell csillapítani.

Kit tekintünk lázasnak?
A test normális hőmérséklete egyénenként változik, és ezen belül is más és más lehet reggel, napközben, este és éjjel. 38 fok alatt nem beszélünk lázról, legföljebb hőemelkedésről, ezt semmiképp nem kell csillapítani. Jó tudni, hogy különböző testtájakon mérve különböző értékeket kapunk: végbélnyílásban mérve 0,5 °C –kal magasabbat mutat a hőmérő. Egyéves kor előtt mindenképpen célszerű popsiban mérni, egy- és hároméves kor között a gyerek türelmétől, temperamentumától függően vagy popsiban vagy hónaljban, három éves kor után szinte biztos, hogy hónaljban tudunk pontosan mérni.
A régi jól bevált higanyos hőmérőt törékenysége, és az ezzel összefüggő balesetveszély miatt már nem lehet kapni. Jelenleg azok a digitális hőmérők a legpontosabbak, amelyeket végbélnyílásba vagy hónaljba csúsztatva tudunk használni. A fülhőmérő, cumihőmérő, homlokhőmérő különböző okok miatt, de többnyire nem alkalmas az otthoni használatra.

MAGAS VAGY ALACSONY?
Hónaljban mért értékek:
36–37 °C normális testhőmérséklet
37–38 °C hőemelkedés
38–39 °C mérsékelt láz
39–40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz

Végbélben mért értékek:
36,5–37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5–38,5 °C hőemelkedés
38,5–39,5 °C mérsékelt láz
39,5–41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz

Hogyan csillapítsuk?
A legújabb ajánlás szerint a láz inkább barát, mint ellenség, csak akkor csillapítsuk, ha a gyerek közérzete a láz miatt rossz. Elsősorban a gyógyszeres lázcsillapítás javasolt, ez biztonságos, és nem kellemetlen. Azonban nem mindegy, hogy mekkora gyereknek mit adunk, és mennyit. Gyerekeknek elsősorban paracetamol és ibuprofen hatóanyagú gyógyszert javasol a szakmai útmutató, ha ezek közül egyik sincs otthon, akkor amidazophen tartalmút is használhatsz. Fontos tudnivaló, hogy szalicilátot tartalmazó gyógyszert nem kaphat tízéves kor alatti gyerek, mert komoly mellékhatásai lehetnek!
Előfordul, hogy a szülő ijedtében antibiotikumot ad a lázas gyereknek orvosi konzultáció nélkül. Ennek nincs sok értelme: az antibiotikumok bizonyos bakteriális fertőzések legyőzésére alkalmasak, de egyáltalán nem biztos, hogy adott esetben a lázat az a baktériumcsoport váltotta ki. A láz mögött legtöbbször vírusfertőzés áll, erre nem jó az antibiotikum!

FONTOS!
A lázcsillapítót mindig a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató utasításai alapján adagold. Bármilyen magas a láz, nincs értelme a gyógyszerből többet adni, vagy többféle gyógyszert egyszerre adni. A gyógyszerek váltogatására sincs szükség. Az előfordulhat, hogy orvos tanácsára az egyik gyógyszerfajtáról a másikra kell váltani.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!