Legyőzöd a haragod, vagy az győz le téged?

Hiába szeretnél angyalian türelmes lenni a gyerekeiddel, valahogy mindig veszekedésbe és kiabálásba torkollnak a konfliktusok? A megoldás: győzd le a haragod, de ne nyomd el! Megmondjuk, hogyan kezdhetsz hozzá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
édesanya
2014. április 28. bencze.aron

Hiába szeretnél angyalian türelmes lenni a gyerekeiddel, valahogy mindig veszekedésbe és kiabálásba torkollnak a konfliktusok? A megoldás: győzd le a haragod, de ne nyomd el! Megmondjuk, hogyan kezdhetsz hozzá.


Mielőtt gyerekeid születtek volna, ideális esetben viszonylag ritkán kerültél konfliktushelyzetbe másokkal. Lehet, hogy bosszankodtál a főnököd, a munkatársaid miatt, de napi nyolc óránál többet nem töltöttél velük, és közben jó eséllyel meg tudtál szökni legalább egy ebédszünetre.

Szüleiddel, testvéreiddel is kedvedre való távolságot alakítottál ki eddigre, a barátaidat magad válogatod, a szerelmedet pedig végképp. Vele a konfliktusok előbb-utóbb vagy szépen elsimultak, vagy ha végképp nem sikerült közös nevezőre jutni, hát szakítottatok. Ráadásul a legnagyobb lángolás idején, amikor a nap huszonnégy órájában együtt voltatok, sem okozott problémát, hogy félrevonulj fél órára egy könyvvel, ha arra volt igényed.

No de most. Mióta anya lettél, szinte sosem vagy egyedül. A konfliktusok száma is jelentősen megnőtt, és megoldásukon nem két ember dolgozik, hanem egy. Te. A gyermeked pedig tőled várja a megoldást. Ha valami nem megy, akkor duplán nem fog menni. És ez rémesen frusztráló. Természetesen jó esetben a párod is beszáll a saját megoldási javaslataival, amikor éppen otthon van. De az esetek többségében egyedül vagy a problémákkal.

Reggel öt óta fent vagy, próbálod elcsitítani a picit, hogy az apjuk és a nagyobb még aludhasson egy kicsit. Ha felébredtek, reggeli. A nagy nem kéri a kenyeret, a kicsi kiköpi a tejpépet. Mindketten visítanak, amikor az apjuk elmegy, majd téged kezdenek rángatni, amikor a reggeli után rendbe szeretnéd tenni a konyhát. Előveszel valami játékot, amivel nyersz öt percet – a pakoláshoz. Hogy aztán remekül összevesszenek, és a nagy kiabálva, a kicsi bömbölve próbáljon meggyőzni arról, hogy neki adj igazat.

Valakin csattanni fog

Ismerős? Ugye milyen nehéz ilyenkor nem kiabálni? Ezt elérni azonban meglehetősen nehéz feladat. Ha ugyanis csak simán visszafojtod a dühödet, akkor máshol és máshogyan, de valahol utat fog találni magának. A boltban egy idős néni megkérdezi, hogy a két zsemléjével eléd állhat-e a sorban – hangosan kikéred magadnak a szemtelenségét. Vagy a gyermektelen barátnőd panaszkodik, hogy egy hete nem tudott eljutni a konditerembe – rávágod, hogy te fél éve, és lecsapod a telefont. A férjed fél órával később ér haza – olyan patáliát csapsz, hogy a szomszéd is meghallja.

Ezek közül egyik sem hangzik túl jól, ugye? De akkor mit tudsz tenni?