Lehet mozogni terhesség alatt, de nem mindegy hogyan!

Az örök kérdés: mozogjunk terhesség alatt? És ha igen, akkor hogyan? Most edzek a maratonra? Vagy vissza kell fognom magam? És mi a helyzet akkor, ha eddig egyáltalán nem mozogtam?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2019. február 27. ratkotunde.hu

Rengeteg a kérdés, és mindegyikre választ is kapunk Ratkó Tünde szülésznőtől.

Mozgás és terhesség

Ahhoz, hogy a terhesség alatti mozgást megnyugvással végezhessük tisztázni kell, hogy a várandósság nem egy betegség, hanem egy állapot, ami nem messze nem jelenti azt, hogy minden megváltozik, amit eddig megszoktunk.

Igen, egy baba érkezése hatalmas változás, de azt lehet mondani, hogy ami a kismamának jó, és egészséges, az jellemzően a babának is jó. Ez pedig különösen igaz a mozgásra, legyen szó olyan kismamáról, akik rendszeresen mozgott előtte is, vagy olyan várandós nőről, aki a terhesség alatt kezdene bele a folyamatba. Mozogni ugyanis bármikor lehet (ha csak a kezelőorvos mást nem mond), és egészséges!

A mozgásforma kiválasztása az egyetlen, amit befolyásol a terhesség. Mivel a szervezet terheltsége ilyenkor magas, így azok, akik előtte nem sportoltak rendszeresen, inkább kevésbé intenzív mozgásformákat válasszanak. Ilyen lehet a jóga, az úszás, a tánc, de tökéletes a nagy séta, vagy a kocogás is. a rendszeresen sportoló emberek számára a terhesség messze nem jelenti azt, hogy most le kell mondaniuk a kedvtelésükről. Nyilván nem ekkorra időzíti az ember a maratonra való felkészülést, de ameddig jólesik, és nem terheljük magunkat erősen, addig lehet futni, úszni, evezni, ami jólesik

Mit ne?

A sportok között azokat kell kerülni, melyek hirtelen és nagy intenzitású terheléssel járnak. A súlyemelés, a gimnasztikai sportok közül néhány, vagy éppen a magasugrás ilyenkor nem szerencsés választások. A bicikli is problémás lehet, de ebben az esetben nem a terheléssel, hanem a fizikai behatással van a baj. Az első három hónapban ugyanis az olyan fizikai behatások, mint a pedálról leugrás gondot okozhatnak, a későbbiekben azonban bátran lehet tekerni is.

Azokat a mozgásformákat is kerüljük el, melyeknél fokozott a sérülésveszély, a legtöbb labdasport ide tartozik, így a kismama már lehetőleg ne kézilabdázzon, vagy focizzon, és a röplabda sem éppen ideális választás.

Ratkó Tünde elmondta, hogy a nyújtó, lazító mozgások különösen ajánlottak a kismamáknak. Ezzel ugyanis nem csak az egészségüket óvják, a test izmainak rugalmassága könnyebbé teszi az alkalmazkodást a várandóssághoz, valamint a tágulás során is hatalmas segítséget jelenthetnek.

Mindenképpen támogassuk a szervezetet

Fontos, hogy a sport mellett is támogassuk a szervezetet. A mozgás, és persze maga a várandósság is energiaigényes, és azt az energiát bizony kívülről, az étkezéssel fedezzük. Ma azonban az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt kizárólag étkezéssel fedezni a többlet igényeket igencsak nehéz.

A várandósvitamin szedését éppen ezért ma már a szakemberek többsége is javasolja. A készítmény kiválasztásánál fontos, hogy az biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat (pl.: cink-citrát, réz – glükonát) tartalmazzon. Ha nem így van, akkor a felszívódási arány siralmasan alacsony, vagyis tulajdonképpen csak drága vizelet lesz az eredmény. A készítmény tagoltsága is fontos, hiszen minden trimeszter tápanyagigénye más, ezt pedig a lehető legjobban kell kiszolgálnia a várandósvitaminnak. Mindemellett a komplexitás is fontos, hiszen a szerves anyagok 80%-kal jobban épülnek be a szervezetbe, és azt a hatást tovább fokozhatjuk azzal, ha a készítményben megtalálható anyagok segítik egymás felszívódását, mint azt a vas és a C-vitamin, a réz és a cink, vagy a D-vitamin és a kalcium esetében is láthatjuk.