Létezik egészséges csokoládé?

A csoki időtlen idők óta a legkedveltebb „bűnös” élvezetek egyike, hiszen finom, bármikor feldobja az ember napját. De lehet-e egészséges is? Igen, ha gyógynövények hatóanyagaival ízesítik. Ilyen csokoládékat gyárt egy hazai kisüzem, ráadásul bió minőségben. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bio
2015. december 10. Aipmilo

A csoki időtlen idők óta a legkedveltebb „bűnös” élvezetek egyike, hiszen finom, bármikor feldobja az ember napját, akár kis mennyiség elfogyasztásával is. Ám túlzásokba esve már előkerülnek a negatív hatásai is, de sokan mindettől függetlenül is eleve tartózkodnak inkább az édességbeviteltől. Ekkor kerül képbe az egészséges csokoládé, amely igenis létezik.


Egyre többen fordítanak figyelmet a helyes táplálkozásra, és keresnek megbízható eredetű és minőségű élelmiszereket, nem is beszélve a speciális étrendet követő ételallergiásokról és cukorbetegekről, akiknek létfontosságú a táplálék megválogatása. A speciális diéták követése és betartása nagy fegyelmet követel, így érthető, ha az édességről és a desszertről nem szívesen mondanak le az érintettek.

Ma már nem szükséges ilyen drasztikusan gondolni a helyzetre, léteznek lehetőségek az édességnélkülözés elkerülésére, erre kínál finom és egészséges alternatívát a várhatóan a jövő évtől már országszerte is kapható tartósítószer- és színezékmentes, természetes alapanyagokból álló csokoládé. Egy kizárólag magyar tulajdonban lévő, kis kecskeméti üzemben biotanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokból orvosok, dietetikusok és élelmiszermérnökök bevonásával kialakított receptúra alapján készülnek az Upperbars-termékek. Ezeket szeletes csoki, bonbon és a szezon közeledtével szaloncukor formájában, több féle ízben hozzák fogalomba.

Hogyan tudjuk a gyógynövények hatóanyagait csokiban hasznosítani? Erre kerestük a választ, amikor szakemberek segítségével megkezdtük a fejlesztést. Orvos, dietetikus, élelmiszer mérnök segíti munkánkat a minőségi termékek elkészítésében. A növényekben megtalálható mindaz, amire egy egészséges embernek szüksége van. A kakaó természetes állapotában a legmagasabb antioxidáns-tartalmú táplálék a Földön.A családomban, ismerőseim körében is azt tapasztaltam, hogy szívesen fogyasztanának olyan édességeket, amik ellenőrzött, lehetőleg egészséges alapanyagokból és nem vacakból készülnek. Annak ellenére, hogy észlelhetően egyre növekvő igény van a piacon a bio és egészséges, valamint különböző diétákba illeszthető csokoládék, szaloncukrok iránt, még mindig elég mérsékelt a kínálat.– magyarázza Engel Károly a cég vezetője, hogy miért kezdett a termékek gyártásába.

Az egészséges édességek többféle gyógynövényt is tartalmaznak, mint például kurkumát, gyömbért és szőlőmaglisztet. A gyártás során az ISO minőségbiztosítási rendszert alkalmazó üzemben olyan csokoládék készülnek, amelyeket az ételallergiában szenvedők is fogyaszthatnak, továbbá azok is, akik különböző (paleo, glutén- vagy cukormentes) diétákkal élnek.

Az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) bemutatkozó Upperbars a rendezvényen igényfelmérést is végzett, melynek eredménye és a szüntelenül kiürülő kínáló kosarak is jól mutatják, hogy ma Magyarországon nagy érdeklődés és igény mutatkozik a paleo, cukor- vagy gluténmentes és bioalapanyagokból készülő édességek iránt.