Lúdtalpas a gyerekem?

Már az óvodák alsósait is szűrik bokasüllyedésre, ami lúdtalphoz vezethet. A felismerés azonban nem elég, a lúdtalpbetét pedig nem kizárólagos megoldás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. augusztus 21. szabo.daniel

Már az óvodák alsósait is szűrik bokasüllyedésre, ami lúdtalphoz vezethet. A felismerés azonban nem elég, a lúdtalpbetét pedig nem kizárólagos megoldás.


Ahhoz, hogy a gyerek növésben lévő talpa helyes alakot vegyen föl, helyesen kell mozgatni, tornáztatni. A lúdtalp lényege, hogy a talpat alkotó izomzat aránytalanul fejlődött, és most nem tartja megfelelően a talpat.

A kisgyerekek csontozata még nem kész, növésben van, a helyes növekedést a helyes izomzat biztosítja. Ha csak lúdtalpbetétet rakunk a cipőjébe, azzal nem arra sarkalljuk, hogy rendesen fejlődjön, hanem ellustítjuk, és egész életében gondoskodhat magának lúdtalpbetétekről.

A cél tehát az alábbi talptorna-gyakorlatok rendszeres (napi!) ismételgetése.

1.    sarkon járás
2.    lábujjhegyen járás
3.    külső talpélen járás
4.    belső talpélen járás

Amellett, hogy ezeket a köröket végigjáratjuk a gyerekkel (nekünk se fog ártani!), dolgoztassuk meg a lábujjacskáit is. Fogjon meg lábujjal mindenfélét és tegye odébb, ez a kádban is végezhető.

És lehetőleg meleg időben járassuk minél többet mezítláb. Első sorban ne betonon, ez valósággal kivasalja a talpat, de hepehupás talajon, füvön, és mindenhol, ahol egyébként a fenti gyakorlatokat használja, csak természetes közegben, nyugodtan. Egy finom kavicsos talaj pedig kész talpmasszázs.