Már szinte nyár van, mégis fáradtak vagyunk?

Bár a tavasz idén szinte teljesen kimaradt, a tavaszi fáradtság mégis sokuknak megnehezíti a mindennapjait jelenleg is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

A hirtelen hőmérséklet-emelkedés, a frontváltozások megterhelték szervezetünk alkalmazkodóképességét. A magas és alacsony légnyomás-változásokat tudatosan nem érzékeljük, de idegrendszerünk reagál rájuk. A napsütés a szervezetünkben több endorfint termel, emelkedik a vérnyomás, gyorsul a szívverés és a légzés, energikusnak érezzük magunkat. Ha a változás túl gyors – mint ahogy az idén is, szervezetünknek nincs ideje alkalmazkodni, túl hevesen reagál – mondta el Borbás Nóra, az Angyalok konyhája egészségterapeutája.  Hozzátette, kialakulhatnak hangulatváltozások, alvásproblémák, kedvetlenség, fejfájás, örömtelenség, amelynek oka az, hogy a szerotonin tavaszra a mélypontjára kerül. Ennek a hormonnak fontos szerepe van a szorongás csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában.

A tavaszi fáradtság tünetei szinte megegyeznek a depresszióval, szinte állandó a fáradtságérzet, a kedvetlenség, nincs motiváció. A tavaszi fáradtság azonban szerencsére pár hét után eltűnik.

Mit tehetünk a folyamat felgyorsítása érdekében?

Sportoljunk! A mozgás antidepresszáns hatású, hatékonysága vetekszik a gyógyszerekével. A fizikai gyakorlás csökkenti az aggódást, segíti a stressz leküzdését, érzelmileg stabilabbá teszi az embert, növeli az önértékelést. Ráadásul sportoláskor ópiátok szabadulnak fel, melyek csökkentik a fájdalom- és a fáradtságérzetet. Ha mindezt a természetben végezzük, az üde, zöld növények látványa tovább csökkenti bennünk a feszültséget, jó közérzetet eredményez. Leginkább az olyan tevékenységek segíthetnek, amelyek megemelik a pulzusszámot, mint például a futás, biciklizés, túrázás, súlyzós vagy saját testsúlyos edzés, kosárlabdázás, de kezdetben a kertészkedés, autómosás is hatásos lehet.

Megfelelő táplálkozással is sokat tehetünk a tavaszi fáradtság leküzdéséért. A szervezetünk vitamin- és ásványi anyag készlete tavaszra kimerül. Ilyenkor érdemes, különösen vasban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a fáradékonyság, aluszékonyság, legyengült immunrendszer mögött vashiány is állhat, amely gyakran előfordul húst nem fogyasztók körében. A céklalé remek vasforrás, mivel a benne található vas könnyen felszívódik.

Érdemes még tökmagot, szezámmagot, lenmagot, hüvelyest, hajdinát fogyasztani – a májon és tojáson kívül. Petrezselyem, algák, búzafű, virágpor szintén fogyaszthatóak vérszegénység esetén. A vas felszívódását pedig a C-vitamin segíti elő. Igyekezzünk sok zöldséget, fehérjét, lassú felszívódású szénhidrátot, egészséges zsírokat fogyasztani, az adagok méretére figyelve – tanácsolja Borbás Nóra.