Más tápszer kéne a kisfiúknak?

Dr. Katie Hinde, a Harvard Egyetem szakértője úgy véli, hogy a csecsemők tápszerét nemtől függően kellene összeállítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. február 26. Szaurella

Dr. Katie Hinde, a Harvard Egyetem szakértője úgy véli, hogy a csecsemők tápszerét nemtől függően kellene összeállítani.


A feltételezés alapja, hogy a majmok szervezete zsírban és fehérjében gazdagabb anyatejet termel a fiú utódok számára, a kis nőstények pedig kalciumban dúsabb természetes táplálékot kapnak. A kutató hozzátette, hogy egyes kismamák anyatejének minősége olyan rossz, hogy a csemeték jobban járnának a tápszerrel.

Dr. Hinde úgy fogalmazott, hogy a tápszerek gyártásánál éppúgy tekintettel kellene lenni a nemek közötti különbségre, mint a dezodorok előállításakor. Kijelentette továbbá, hogy az anyatej összetételét tekintve némely esetben sokkal egészségesebb volna a babák számára, ha tápszert kapnának. A következtetések levonására azután került sor, hogy dr. Hinde és munkatársai kimutatták: a majmok másfajta anyatejjel táplálják hím és nőstény utódaikat. Előbbiek zsírban és fehérjében gazdagabb tejet kapnak – az elsőszülöttek különösen. Ezzel szemben viszont a nőstényeknek szánt anyatej kevésbé dús, ám több kalcium található benne.