Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Meddőség? Lehet, hogy a „hideg méh” okozza!

Meddőség? Lehet, hogy a „hideg méh” okozza!

A meddőség egyre több fiatal nőt érint, melynek hátterében több ok is állhat. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a „hideg méh” néven ismert elváltozásra és annak lehetséges okaira, valamint megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Írta: Csontos Dóra,

A meddőség egyre több fiatal nőt érint, melynek hátterében több ok is állhat. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a „hideg méh” néven ismert elváltozásra és annak lehetséges okaira, valamint megelőzésére hívja fel a figyelmet.


A pszichés eredetű, vagy orvosi nevén funkcionális meddőséggel kapcsolatban általában két féle vélemény olvasható a szakirodalomban: sokan az áltudomány témakörébe sorolják, így az egész problémakörrel nem is kívánnak foglalkozni. Mások mindent egyetlen tényezőre, a „hideg méh” típusú elváltozásokra vezetnek vissza. Az igazság, valahol a két véglet között van. Valóban van ilyen betegség és a hidegnek fontos immunológiai és hormonális hatásai vannak. A kiváltó okok között azonban nem csupán a hideg, fizikai hideg állhat, hanem az stressz következtében kialakuló keringési zavar is.

Hideg környezetben csökken a szervezet védekező képessége

„A hideg hatását a szervezetbe jutó kóro-kozók bekebelezésére, ún. phagocytosi-sára korábban már kísérletben vizsgál-tam” – mondja Balázs professzor.

„A kísérlet egyszerű volt. Saját véremből származó, bekebelező, azaz phagocytáló sejteket preparáltunk és a kémcsőben hozzáadtunk élesztő gombákat tartalmazó tápoldatot. 60 perc múlva megszámoltuk, hogy egy sejt hány gombát tudott bekebe-lezni. Kiderült, hogy a 360 C-on tartott kémcsőben egy sejt átlagosan 6 gombát tudott „elnyelni, addig 250 C-on csak 1-2-t. A kísérlet igazolta, hogy a természetes védekező képesség első vonalát képező bekebelező sejtek működése hőmérséklet-függő.”

Mit tehetünk a megelőzésért?

A méh állapotára a hideg mellett a vegyszerek, hormonok és életmódunk is hatással van. Egészségünk megőrzése érdekében Balázs professzor a következőket tanácsolja:

  • Hideg, nedves  helyre, földre, kőre ne üljünk, ne tartózkodjunk hosszasan hideg helyen!
  • Nagyon hideg italokat ne fogyasszunk!
  • Megfelelő módon öltözzünk, lehetőleg használjunk  zoknit!

Tovább tippekért, katt a linkre!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Vegyük komolyan: a gyerek egy másik világ!

Sokan számolnak be arról, hogy nem így képzelték. Úgy gondolták, ha gyerekük lesz, az otthonuk a jókedv és nyugalom szigete...

Close