Még egy tasli sem fér bele a gyermeknevelésbe!

A gyermek fegyelmezése nem egyszerű dolog, ám vannak határok, amiket nem lépünk át. Az, hogy nem verjük meg a gyermeket, ma már remélhetőleg nem kérdés, de egy friss, átfogó kutatás most azt is bebizonyította, hogy már egy enyhébb tasli is komoly károkat okozhat. A csalad.hu cikke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. augusztus 23. csalad.hu

Két amerikai egyetem, a texasi és a michigani közös kutatásából kiderült, azok a gyermekek, akiket otthon bármilyen mértékű fizikai bántalmazás ért (és igen, egy enyhébb tasli, vagy fenékre verés is ide tartozik) hajlamosabbak dacolni a szülőkkel, antiszociálisan viselkedni, agresszívabbak, kognitív nehézségekkel küzdenek és a legrosszabb esetben mentális problémákkal is szembe kell nézniük.

A Journal of Family Psychology szaklapban megjelent kutatást nehéz lenne nem átfogónak nevezni, hiszen öt évtizedet és 160 ezer gyermeket vizsgálva vonták le a szakemberek a következtetéseket.

A kutatást vezető tudósok szerint a tasli, vagy a fenékre csapás, legyen bármilyen jelképes is, mégis a kívánt hatás ellenkezőjét éri el a gyermeknél, mert ahelyett, hogy a helytelen viselkedésre figyelmeztetné, inkább csak értetlen agressziót szül és semmilyen hosszú távú nevelő hatása nincs.

Mindez alapvetően ellentmond egy 2010-es másik tanulmánynak, ami azt állapította meg, hogy azok a gyermekek, akik hatéves koruk környékén kaptak egy-egy kisebb verést, jobban teljesítettek az iskolában, optimistábban néztek a jövőbe, mint azok, akiket sosem ütöttek meg a szüleik.

 

A cikk egésze ide kattintva olvasható.