Meglepő agykutatási eredmények apákról

Az elmúlt években számos vizsgálat született annak megismerésére, hogy az apai érzelmek, illetve az apai viselkedés kimutatható-e az agyi aktivitások vizsgálatával. Az eredmények a kutatók számára is meglepetést okoztak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2017. szeptember 29. Apa Akadémia

Kuo vizsgálatában apák és gyermekek közös játékát követően mérték az agyi aktivitás változását, később pedig kisgyerekekről szóló videó filmet játszottak le az apák részére. Az elvégzett mérések megerősítették: az apákban is kiterjedt agyi területek aktiválódnak, melyek többnyire megfelelnek az anyai agyi aktivitásoknak.

A kutatások szerint azonban vannak jelentős ”apa-specifikus” agyi változások is, melyeket csak apáknál tapasztaltak. Elsősorban az empátiáért, a szülői gondoskodásért, és a gyermek védelméért felelősnek tartott területeken történtek változások. Különösen érdekes, hogy az apákban erőteljesen nőtt a szülő-gyermek kötődésért felelősnek tartott hormon, az oxytocin mértéke. Ez azért is nagy jelentőségű, mert korábban a pszichológia szinte kizárólag az anya-gyermek kötődést kutatta. Hasonló eredményekre jutottak Pilyoung, illetve Eyal Abraham és munkatársaik is.

A cikk ITT folytatódik. 

Az Apa akadémia legközelebbi előadása október 26-án lesz, Apaként válás után címmel. További részletek ITT.