Megváltozhat a terhességi teszt eredménye?

Alig várod, hogy végre vehess egy tesztet. Megcsinálod. Pozitív lesz. Nagy az öröm. Másnap, hogy biztos lehess benne, csinálsz még egyet, ami nagy meglepetésedre negatív. Hogy lehetséges ez?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2018. február 27. Babaszoba
A helyzet az, hogy sajnos pozitív és negatív irányba is változhat a terhességi teszt eredménye mindössze egyetlen éjszaka leforgása alatt. Egy elsőre pozitív tesztet követhet másnap egy negatív, de ugyanígy egy negatív teszteredményt is válthat a legnagyobb meglepetésünkre pozitív az azt követő napon. Nézzük, hogy mi ennek az oka!

Negatívból pozitív

Ennek az egyik legegyszerűbb oka az lehet, hogy túl korán teszteltünk. Habár a mai tesztek már elég érzékenyek, azért érdemes türelmesnek lenni és kivárni a dobozon feltüntetett ideális időt, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk. Ez általában leghamarabb a menzesz elmaradása utáni 1. nap. Ehhez képest minél hamarabb próbálkozunk, annál nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy fals lesz az eredmény.
Ez annak köszönhető, hogy a terhességi tesztek az ún. HCG-hormon szintjét mérik a vizeletben. Ez a hormon közvetlenül az embrió megtapadása után kezd el termelődni, és a terhesség első pár napjában rohamos ütemben növekszik a szintje. Ezért lehetséges az, hogy míg egyik nap még csak egy csík látszik a teszten, másnap egyértelműen feltűnik a színen még egy.