Megvan, de vajon meddig? A lombik utáni várandósság félelmei

A lombikprogram nemcsak anyagilag, hanem – elsősorban a reménybeli édesanyák számára -  testileg is megterhelő, hiszen a hagyományos IVF program injekcióval történő hormonális stimulációval, valamint altatásban végzett tüsző punkcióval is jár, nem is beszélve a vizsgálatokkal járó kellemetlenségekről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 25. szabo.daniel

Hazánkban évente több mint 6000 lombikbébi programot végeznek, így napjainkban is valószínűleg több száz lombik segítségével gyermeket váró kismama várja, hogy életet adjon gyermekének. A lombikprogram nemcsak anyagilag, hanem – elsősorban a reménybeli édesanyák számára –  testileg is megterhelő, hiszen a hagyományos IVF program injekcióval történő hormonális stimulációval, valamint altatásban végzett tüsző punkcióval is jár, nem is beszélve a vizsgálatokkal járó kellemetlenségekről.


A sokszor éveken át tartó eredménytelen próbálkozás az oka annak, hogy ezek a párok akkor sem tudnak felhőtlenül örülni a gyermekáldásnak, amikor végre megfogan a gyermek, akiért sokszor akár éveken át is küzdöttek. Az IVF programot követő várandósságról Higi Verát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusát kérdeztük, aki munkája során elsősorban ezekkel a párokkal foglalkozik a meddőségi program különböző szakaszaiban illetve az azt követő időszakban.