Melyik az ideális tej?
A hőkezelés nincs hatással az ásványianyag-tartalomra, az ultrapasztőrözött tej éppen olyan jó, mint a forralt – állítja a tejipar. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szúrópróbaszerűen, laboratóriumi keretek között tesztelt 12 különféle tejet, hogy kiderítse, igaz-e ez az állítás.
A hőkezelés nincs hatással az ásványianyag-tartalomra, az ultrapasztőrözött tej éppen olyan jó, mint a forralt – állítja a tejipar. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szúrópróbaszerűen, laboratóriumi keretek között tesztelt 12 különféle tejet, hogy kiderítse, igaz-e ez az állítás.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete legutóbbi tesztjében azt vizsgálta, hogy a kalciumbevitel szempontjából – ami miatt a gyermekek számára a tejfogyasztás különösen fontos – valóban mindegy-e, hogy melyik tejes dobozt, üveget, zacskót emeljük le a polcról.
Mit vizsgáltak?
Teszt során 12 különféle, különböző hőkezeléssel kezelt tejet vizsgáltak laboratóriumi körülmények között. A tejeket szupermarketekben, kisboltban és mozgóárustól szerezték be. Mindegyik hőkezelési eljáráson (forralt, pasztőrözött, ultrapasztőrözött, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt) átesett típusból kétféle mintát küldtek a laboratóriumba.
A tejek vizsgálatának fő szempontja az volt, hogy a kalciumpótlás szempontjából mennyire voltak optimálisak. Ezért vizsgálták a tejek magnéziumtartalmát – ez elősegíti a kalcium felszívódását -, valamint foszfortartalmát, ami viszont hátráltatja a kalciumfelszívódást. (Mivel a D3-vitamin is fontos szerepet tölt be a kalcium és foszfor felszívódásában és beépülésében, ezért ezt is szerették volna megméretni, de az általuk felkért egyik labor sem tudott tejből D3-vitamint mérni.)
Az ásványianyag-tartalom mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a szúrópróbaszerűen kiválasztott tejek mennyire biztonságosak a fogyasztók számára, ezért az úgynevezett aflatoxin-tartalmukat is megmérték. Az aflatoxinokat penészgombák termelik, és a DNS-t károsító anyagoknak számítanak.