Melyik legyen: csapvíz, ásványvíz vagy babavíz?

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mi a legalkalmasabb a csecsemő, s a nagyobb baba szomjának oltására? Van, aki a forralt csapvízre esküszik, s olyan is akad, aki tonna számra veszi a drága babavizet. Mi a legjobb?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ásványvíz
2015. június 13. Csontos Dóra

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mi a legalkalmasabb a csecsemő, s a nagyobb baba szomjának oltására? Van, aki a forralt csapvízre esküszik, s olyan is akad, aki tonna számra veszi a drága babavizet. Mi a legjobb?Kizárólagos és igény szerinti szoptatás mellett egyáltalán nem szükséges vizet adni a babának, hiszen az anyatej nyolcvanhét százaléka víz, ez fedezi a pici folyadékigényét is. Tápszeres etetésnél a tápszerkészítéshez használt víz napi adagja már jelentős mennyiség lesz. Tápszerkészítéshez is ugyanazok mérvadóak, mint a hozzátáplálás mellett ivásra kínált víznél. Hat hónapos kor alatt felforralt és lehűtött csapvizet, ásványvizet vagy bébivizet használj. Három hónapos kor alatt csak olyan vizet ihat a pici, amelynek nitráttartalma 50 mg/l-nél kevesebb, nitritet pedig csak nyomokban tartalmaz. Nitrátos vizű vagy fúrt kutas településen palackos (zacskós) vizet használj.

A víznyerő helyről származó vizet fizikai, kémiai és mikrobiológiai eljárásokkal teszik fogyasztásra alkalmassá – ez folyik a csapból. Minőségét a víznyerő hely és a tisztítási eljárások mellett a vezetékekből kilépő esetleges nehézfémek is meghatározzák. Forralás során a nehézfémsókat, nitrátot, nitritet, klórt nem lehet eltávolítani belőle, sokan emiatt választanak inkább ásványvizet.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!