Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Menő akarsz lenni? Ne igyál energiaitalt!

Menő akarsz lenni? Ne igyál energiaitalt!

Buli előtt vagy épp utána, vizsgadrukk hevében vagy csak divatból, de isszuk. Több fórumon olvasni, hogy nem szeretik az ízét, viszont most ez a „menő”. Vajon beszélhetünk divat energiaital-fogyasztásról?

Írta: Csontos Dóra,

Buli előtt vagy épp utána, vizsgadrukk hevében vagy csak divatból, de isszuk. Több fórumon olvasni, hogy nem szeretik az ízét, viszont most ez a „menő”. Vajon beszélhetünk divat energiaital-fogyasztásról?


Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk a témát és összegyűjtöttük, milyen szabályozások vannak más országokban és pontosan milyen veszélyei vannak az energiaital-fogyasztásnak. Arra a kérdésre azonban, hogy miért fogyasztják a fiatalok divatból, a választ most mutatjuk.

Csáky-Pallavicini Zsófia, gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, – aki egyébként a Családháló szakértője is, és bátran lehet tőle kérdezni – nem divatról, sokkal inkább példakeresésről beszél.  Mint mondta a kamaszok fejlődésének sajátossága, hogy a szüleikről való leválás „megtámogatásaként” más, családon kívüli modelleket, példaképeket keresnek maguknak. Ezek lehetnek támogató, építő mintát adó modellek (sportolók, alkotó emberek), de lehetnek destruktív mintát közvetítők is. Ugyanez igaz a kortárs csoportra, ami szintén az egyik legfontosabb értékközvetítő közeggé válik ebben az életkorban. A modellek illetve a kortársak körében uralkodó szokások átvétele a pszichológia szemüvegével nézve az azonosulás jelenségének felel meg: „ha hasonlóan viselkedem, mint az általam szeretett, tisztelt személy, ha magamévá teszem az ő szokásait, viselkedését, véleményét, akkor hasonló leszek, hasonló hatást fogok kiváltani, mint ő”. Az azonosulás a tanulás, fejlődés, érés fontos eszköze lehet – de ugyanígy lehet romboló és torzító hatású, a mintától függően.

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint azonban épp az a baj, hogy mindenhol azt látjuk, hogy energiaitalt inni menő. Arra a kérdésre, hogy ő mit javasol, egyértelműen a szülői példamutatást hangsúlyozta. Azt mondta, nem várhatjuk el a gyerekünktől, hogy ne legyenek káros szenvedélyei, ha mi magunk több ponton elbukunk a kérdésben. 

Csak rossz szokásaival lehet valaki menő? Függővé válhatunk?

Csáky-Pallavicini Zsófia szerint az, hogy a függőség hogyan alakul ki, és milyen lelki szükségletek húzódnak mögötte, az egy mélyebb kérdés a divaténál. Bizonyos vizsgálatok például a kötődés, a kapcsolati hiányok irányában keresik a választ arra, hogy ki válik függővé – és ki marad pusztán szociális ivó. Sosem a függőség a cél, de való igaz, hogy bizonyos közegekben a “kontroll-vesztett” állapotig való eljutás, az erre való készenlét lehet valamiféle vagányság, bátorság, „beavatottság” bizonyítéka is.

Zacher Gábor szerint azonban nem ott kezdődik a baj, mikor valaki a buli előtt iszik egy dobozzal, hanem mikor éveken át több is lecsúszik. Véleménye szerint most még nem lesz bajunk, de 30-35 évesen ettől a káros szenvedélytől bizony előjöhetnek magas vérnyomással kapcsolatos tünetek, veseelégtelenség, szapora szívverés és akár szívizom károsodáshoz is vezethet.

Mit tehetünk?

Zacher szerint a helyes kommunikáción van a hangsúly. Ha tiltunk azzal semmit nem érünk el. Adatok bizonyítják, hogy a korlátozások ellenére is nő az energiaital-fogyasztás. Hiába emelik az árát még így is megéri forgalmazni, mert nem az ijesztgetés a célravezető. A szakértő hozzátette nem is maga az energiaital a gond, hanem az, hogy keverik a fiatalok nyugtatókkal és alkohollal. Az a koffein, amit tartalmaz még talán károsnak sem nevezhető, mert a 14-18 évesek bizonyítottan napi 60-65 g koffeint visznek be a szervezetükbe, ezt viszont akár csokival is megtehetik vagy kávéval.

A Családháló szakértője szerint azonban az időben, vagyis még a kamaszkor előtt a szülőnek olyan vonzó, érzelmileg is meghatározó közeget kell találnia a gyermekének, ami várhatóan meghatározó értékközvetítő tud lenni abban az időben is, amikor a szülőktől való távolság nő. De természetes az sem árt ha már a gyermek kicsi korában megfelelő mennyiségű és minőségű időt töltünk, hogy erős és biztonságos kötődés alakulhasson ki köztük. A szoros köteléknek természetesen nem kell egy életen át a csecsemőkori szintjén maradnia – de kutatások sora bizonyítja mára, hogy az első években kialakuló kötődési modellünk egy életen át meghatározza minden további emberi kapcsolatunkat. Sőt: azon túlmenően az élet sok más területéhez való viszonyulásunkat is. A legjobb prevenciós eszköz a biztonságos kötődés!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Így változik meg az életed ha párkapcsolatban élsz

Párkapcsolat. Ha csak ennyit írnánk mi jutna először eszetekbe? Változás? Boldogság? Természetesen mindkét válasz helyes, de mi most a változásra...

Close